Шокиращи декемврийски сметки за газ получават домакинствата в Русе, научи „Утро“. Тези, които се отопляват само на синьо гориво, трябва да броят 500 и повече лева. Което в сравнение със същия месец на миналата година е 2,5 пъти повече. 
„Току-що платих газта си за отопление на дома през декември - 596 лева... Или 1.60 лв. за кубик гориво...                      

Погледнах сметката си за декември 2020-та - 257 лева... Или 0.68 лв. за кубик...Това са ФАКТИТЕ! Не че съм подстрекател, ама вижте какво става в Казахстан при двойно поскъпване на това гориво... Какво чакаме?! Аман от РОБСКОТО ни овчедушие!“, написа във Фейсбук профила си известният русенски фотограф-меломан Иво Ботев. И той не е единствен.
На природен газ в Русе се отопляват около 3 хиляди домакинства. Цената на синьото гориво вървя неотклонно нагоре през цялата минала година, водена от котировките на европейските борси, където покачването достигна дори 400%. Макар и с по-малко проценти, но също толкова неотклонно, поскъпна и газът за бита в България. И както споделят русенци, сметките им растат с по 80 лева всеки месец, като вече са около една минимална заплата. Някъде и повече, за три отоплявани стаи някои са платили по 770 лева. А за този януари „Овергаз“ обяви поскъпване за битовите си клиенти от 23,9%. Още една четвърт отгоре и може да се окаже, че някои домакинства трябва да дадат половината си доходи за газ.
Добрата новина е, че решението за това поскъпване бе взето в края на декември, когато цената на газа на европейския газов хъб TTF в Нидерландия бяха достигнали невероятен пик от 187.785 евро/мвтч. По Нова година обаче огромни доставки на американски втечнен газ свалиха котировките повече от два пъти и сега те са на нивото на месец юли. Затова сериозното понижението на цената през февруари е много вероятно, но дори цената да падне с 30%, тя пак ще се върне някъде около декемврийската. 
За повечето русенски домакинства решението е да завъртят докрай кранчето с газта и да минат на климатици и бойлери на ток. Стига да имат такива. Макар от „Овергаз“ редовно да обявяват газа за най-евтиното гориво, много по-евтино от електроенергията, това не е вярно по отношение на климатиците. Това е така, понеже съвременните климатици имат коефициент на трансформация между 3 и 5, тоест ефективността му е 3-5 пъти по-висока, отколкото на стандартна електрическа печка.