Състезателката по свободна борба от „Юнак“ /Русе/ Биляна Дудова зае едва осмо място в националната анкета за Спортист №1 на България през 2021 година. Тя събра 415 точки. А Биляна остави зад себе си сезон със световна и европейска титла за жени!
Като след всяко допитване и този път възникнаха много въпроси. С какво например щангистът Карлос Насер бе класиран преди нея /шести, 482 точки/? И той стана световен шампион. Значи, показателите като математика са равни.  
Плувецът Йосиф Миладинов бе поставен на седмо място с 459 точки. Йосиф заслужи тази позиция с осмото си време на 100 метра бътерфлай като участник на олимпийските игри в Токио.
В крайна сметка се оформи първа петица с Ивет Горанова /карате/, Стойка Кръстева /бокс/, Антоанета Костадинова /спортна стрелба/, Тайбе Юсеин /борба/, Евелина Николова /борба/. Биляна Калейн /художествена гимнастика/ бе класирана девета, а щангистът Христо Христов - десети. 
Този прочит на Топ 10 показва недвусмислено, че анкетираните медии са заложили основно на състезатели с олимпийско участие, нищо че някои от тях се върнаха без медали. Във всяка друга година щангистът на „Русе“ Ангел Русев щеше да е в десятката с европейското си злато и бронза от световното. Там може би щяха да са и неговите клубни съотборници Стилян Гроздев и Надежда Мей Нгуен, които станаха европейски шампиони.   
Не си мислете, че съзираме някаква конспирация и критикуваме някого, въпреки че големият и очакван скандал не се размина - Стойка Кръстева изрази негодувание, че е на второ място, а тя и победителката - каратистката Ивен Горанова, споделиха в Токио един и същи успех - станаха шампиони! Кое тежи повече - каратето или боксът?
Трябваше да се присъдят две първи тагради, бе категорична Стойка. Трябваше ли? Може би! 
Да споменем мимоходом, че най-големият български борец за всички времена - Валентин Йорданов, стана само веднъж Спортист 1 на България през 1989 година. Когато стана олимпийски шампион през 1994-а бе пратен на... трето място! 
Лекоатлетът на „Дунав“ Християн Стоянов бе определен за най-добър параолимпиец със сребърния му медал на игрите в Токио. Но и гюлетласкачът Ружди Ружди стана вицешампион. Можеше ли Ружди, също като Стойка, да се разсърди и да попита „Защо?“
Разсъждаваме и задаваме почти риторични въпроси от опита си в „Утро“ с анкетите за Спортист на годината в Русе. Парили ли сме се много пъти от тази каша и пишещият тези редове дори настоя през миналата година да се сложи край на това допитване. Най-малкото защото винаги ще има недоволни. В крайна сметка решихме да се придържаме към традицията. За хубаво - да сме полезни.
Анкетите, това пусто и необходимо зло, винаги ще раждат противоречиви оценки. Въпросът е всеки да гласува с чисто сърце и максимално обективно, колкото да ни е ясно, че няма как да се въздаде пълна справедливост със сумиране на субективен и странен понякога вот.