Въпреки многобройните предупреждения от полицията за активизиране на телефонните измамници по празниците две пенсионерки са били оплетени в мрежите им и са се разделили с над 6000 лева преди Нова година. 
На 30 декември около 14 часа възрастна жена е съобщила в Първо районно управление, че е станала жертва на телефонна измама преди три дни. На Стефановден на домашния й телефон в апартамента й в блок на ул.“Борисова“ се обадила жена, която се представила за дъщеря й и през сълзи й казал, че трябва да се дадат 30 000 лева на лекар за спешна ортопедична операция. 74-годишната русенка се усъмнила, че това не е дъщеря й, и прекъснала разговора.
Преди да набере детето си, за да разбере дали това е истина, телефонът пак звъннал и се обадил мъж, който се представил за „главен комисар Димитър Димитров“. Под претекст, че жената е включена в списъците на телефонните измамници, той поискал настоятелно да съдейства на полицията за залавянето им, като я държал на стационарния телефон близо час.
Пенсионерката пак отказала и затворила телефона, но веднага след това той отново звъннал и мъжки глас започнал да я заплашва, че ако не даде исканата сума, ще бъде убита, а дъщеря й - жестоко наранена. Уплашената жена пак затворила телефона, но той отново звъннал и тя вдигнала слушалката.
Този път отново се обадил „главен комисар Димитров“ и пак започнал да я уговаря да съдейства на полицията за залавяне на дръзкия измамник. Тя се съгласила, казала, че вкъщи разполага с 3300 лева, след което получила разпореждане да ги увие в найлонов плик и да ги остави в специално поставен за целта кашон до зелен контейнер пред църквата „Свети Георги“.
Жената изпълнила заръката, но след като никой повече не й се обадил, за да й върне парите, тя подала сигнал в районното управление.
Същия ден и друга русенка сигнализирала във Второ районно за извършена телефонна измама. При нея измамата минала по същата схема, като искането било да хвърли парите през терасата на блока й във „Възраждане“. Заблудената жена изпълнила заръката и се простила с 3000 лева. И по двата случая са започнали разследвания.