Държавата и общината се опитват да въведат ред в живота на гражданите си с множество пътни знаци, указателни и забранителни табели, но и в тази сфера частната инициатива набира сили. Импровизирани табели, поставени неизвестно от кого, предупреждават за опасности и строги мерки в случай на неизпълнение. И макар да предизвикват смях, в никакъв случай не са само шега.
„Внимание. Краденето от обекта може да доведе до побой, който никога няма да забравите!“. Този стряскаш надпис можем да видим на малко заведение на брега на Дунав. На собственика му явно е писнало от набезите на апаши, затова ги заплашва със саморазправа. Съдейки по рисунката на табелата, срещу крадците са готови да действат биячи с бухалки.
На някого от живеещите в кооперация по улица „Омуртаг“ явно е писнало, като излезе от входа, да го посрещат кучешки фашкии. Затова вежливо напомня с предупреждение, че „Тук не е тоалетна за кучета!“. Този път заплахи от употреба на физическа сила липсват. Но може би надписът ще накара собствениците на кучета да ги разходят по нужда поне до близките тревни площи. Защото въпреки кметските заповеди единици са стопаните, които събират нечистотиите на домашните си любимци, както повеляват наредбите. И особено след първия сняг гледката в „най-европейския град“, става изключително неевропейска.
Специално за хората, които не са много по спазването на правилата, е предназначена и усъвършенствана табела за платено паркомясто пред бизнес сграда по улица „Църковна независимост“. Надписът под нея уточнява, че паркирането „за малко“ също е забранено. И че използването на това често срещано оправдание няма да ги спаси от паяка, който ще дойде да им вдигне колата.
Това са само няколко примера, а подобни предупредителни знаци на различни места в града има много. Ясно е, че повечето от тях не ни представят в добра в светлина. Особено пред туристите от белите държави, които сигурно се чудят примерно какво искат да им кажат с такъв знак за бой с бухалка.