Анкетата на „Утро“ и Община Русе за Спортист на годината даде красноречив отговор - въпреки пандемията нашите състезатели се справиха изненадващо добре и изпратиха един отличен сезон. Вярно, номинациите бяха само 14, но пък хората, които попаднаха в Топ 10, постигнаха изключително стойностни резултати не къде да е, а на международната сцена.
Състезателите от ТСК „Русе“
бяха в основата с очевидното възраждане на българските щанги. 
Ангел Русев се качи на два големи подиума - стана европейски шампион за мъже, а приключи сезона с бронзов медал от световното първенство. Треньорите му - Кръстина и Радослав Атанасови, казват, че той има още резерви, че може много повече и че ако подобри техниката си в движението изхвърляне, смело може да погледне и към олимпийско отличие. 
Надежда Мей Нгуен и Стилян Гроздев станаха европейски шампиони. После ги споходи малшанс - Стилян получи тежка травма, а контузия в гърба свали Надежда от подиума на световното в Ташкент.
Фактът, че тримата са в Топ 10 на федерацията, е категоричен знак за голямата и основна вече роля на ТСК „Русе“.
Биляна Дудова отново доказа, че е фактор не само в българската борба
Ковидът я попрекърши и я спря от участие в Олимпиадата, но тя се върна в играта по-силна отвсякога - спечели световна и европейска титла при жените. Големият реванш пред нея предстои с тоталното елиминиране на Евелина Николова от титулярното трико, която се възползва от ковида при Биляна и спечели бронз в Токио. Но пък Дудова ликува в края на годината под №1 в световната ранглиста за своята категория. 
Георги Вангелов остана на крачка от медал в Токио. Завърши пети, но бе единственият българин с присъствие в свободната борба на игрите в Япония. 
След дълго чакане настъпи и часът на Мирослав Киров - той завоюва сребро на европейското първенство.
Боксьорът от БК „Русе“ Радослав Росенов
записа великолепен сезон. Той стана европейски младежки шампион, а по-рано се върна с бронз от световното. Специалистите казват, че изключително мотивираният и амбициозен Радослав може да е голямата звезда на българския бокс на следващия олимпийски ринг.
Голямото откритие на сезона 
извън кръга на обичайно заподозрените се казва Лазар Пенев. Възпитаникът на треньора Цоню Григоров се върна със злато от европейското по академично гребане за младежи, а и добави бронз от шампионата на планетата. Понеже неговата дисциплина /скиф, лека категория/ отпадна от програмата на следващите олимпийски игри, той може би ще направи тандем с друг национален състезател.
Боксьорът от „Локомотив“ /Русе/ Николай Маринов намери място в десетката по две причини - първо, той е едва на 19 години, а вече е държавен шампион за младежи и мъже. Освен това завърши годината със златен медал на реномирания сръбски турнир „Златната ръкавица“. 
Лекоатлетката от „Дунав“ Инна Ефтимова 
не можа да са намеси в големия спринт на Олимпиадата, но защити авторитета си с балканска титла и още два сребърни медала. Този сезон бе последен в нейната кариера.
Параолимпиецът Християн Стоянов 
- един изключително трудолюбив и скромен младеж, прегърна мечтата си със сребро на пистата в Токио. И той обаче, подобно на Биляна, плати дан, че не успя да се размине по-рано с ковида. Ако не бе пропуснал ценно време в подготовката си, можеше да триумфира и като шампион.  
Заговорим ли за колективните спортове, няма как да отминем факта, че 
волейболният „Дунав“
за жалост, е единственият отбор в елита на страната. Този клуб, по традиция през последните години, мина през много неразбории. Истинска каша! 
След средата на лятото не се знаеше дали въобще ще има отбор, след като старши треньорът Данаил Милушев и куп състезатели напуснаха масово Русе. И се почна от нулата - с новия наставник Пламен Христов и волейболисти, събирани на пожар в последния момент. 
Да не се окажем лоши пророци, но ако този сценарий се повтаря всяка година, няма да е никак чудно да останем през следващия сезон без волейболен тим.
Футболният „Дунав“ си свърши работата
В Трета лига, но първенец! Е, първенец, но в Трета лига, ще кажат вечните скептици. Но и те знаят, че това е билетът за връщане в голямата игра. На първо време във Втора лига, а после - кой знае, мечтите са безплатни.
След 13 поредни победи отборът е на първо място и със сигурност ще се завърне при професионалистите. Въпросът е как ще се справи на следващото ниво, ако клубната каса не бъде подсигурена с минимум 400 000 лева. Така поне показват най-пестеливите сметки.
Каквото и да се говори и без да засягаме никого, това е най-разпознаваемият спорт и се радва на най-много фенове. Ако Русе иска да бъде споменаван в националните новини, трябва да помогне на клуба.  
При това треньорите Мартин Цирков и Ивайло Кирилов дадоха път на много млади и талантливи момчета - Джан Хасан, Преслав Петков, Митко Тодоров, Василен Марков, Мерт Тасим, Преслав Папарков, Дани Бонев. След завръщане в игра на Александър Кирилов отборът очевидно ще бъде още по-силен.  
През някои лъкатушения и впечатляващи триумфи 2021 година бе наистина добра за русенския спорт. Приемаме я като обещание, че следващият сезон ще е още по-силен.