Дарителска кампания за възраждане на училището в село Бъзън набира средства чрез интернет платформа. Сумата, която се дарява от всеки желаещ, е само 10 лв., а целта е 120 деца от селото да посещават отново учебно заведение в Бъзън.
Училищната сграда в селото бе приватизирана преди много години. След дълги спорове е постигнато съгласие сегашните собственици на сградата да я продадат обратно на селото, но условието им е тя да се управлява от НПО „Децата на Бъзън“, за да гарантира, че сградата ще се ползва единствено за образование и няма и да бъдат намесвани повече политически и икономически интереси при нейното стопанисване.
Сградата на училището е в добро състояние. След откупуването й, ще бъде направен освежителен ремонт, който ще позволи в нея да бъдат организирани STEM клубове по интереси. Ще се провеждат курсове за възобновяеми източници, зелена енергия, финанси, ИТ, роботика, работа с хора, български традиции и много други важни за децата специалности и знания. Предвидено е в ремонтираната училищна сграда да се върнат обратно фолклорните състави и спортните клубове на Бъзън.
Дарение може да се направи на:
https://volontime.com/donation-campaigns/135.