Плувецът Теодор Цветков влиза в новата 2022 година с ново голямо предизвикателство пред себе си - да преплува Черно море по дължина и така да участва в първото мащабно проучване за замърсяването на морската вода с пластмаса. В двумесечния период август-септември той е амбициран да преплува всички 1185 км от Батуми, Грузия, до българския бряг в Бургас. 
„Черно море е едно от най-опасните морета, но ако успея, моето постижение ще бъде успех не само за България, но и за всички останали държави с излаз на морето, ако се интересуват от средата в него. Това, което може да направим ние сега, е да се опитаме да запазим морето, за да могат да видят красотата му и следващите поколения. Ще направим мониторинг за големи пластмасови отпадъци и ще вземем проби за микропластмаса. А който не вярва, че ще успея, го каня в Бургас“, каза Теодор Цветков. 
Излаз на Черно море имат България, Украйна, Русия, Грузия, Румъния и Турция. Теодор сподели, че се надява да привлече и чуждестранния интерес, за да може да се проследи замърсяването на морската вода. Ако инициативата се осъществи, преминаването през морето ще бъде заснето като документален филм, младият плувец казва, че ще влезе в контакт с Netflix или HBO.
Теодор Цветков е известен със своите постижения, зад които винаги стоят екологични каузи. За морското предизвикателство той споделя, че има визия още отпреди 3-4 години. Подготовката му ще започне на морето няколко месеца преди старта. 
Проучването на замърсяването ще бъде извършено от  Никола Бобчев, който е изследовател в Лабораторията за морска екология в Созопол, която е към БАН. Очаква се той да бъде част от екипажа. 
„Трябва да се уточнят още много неща, например от кои места ще се вземат пробите от водата. Според вида на яхтата, която смятаме да наемем, трябва да се види как ще се закрепи една дълга мрежа, която се казва БонгоНет, тя се влачи след кораба и събира микропластмасата във водите и по повърхността. Нейните пори са много ситни - 333 микрометра. Паралелно може да се изследва и макрозамърсяването - големи отпадъци като пластмасови опаковки, найлон, рибарски мрежи, въжета и т.н. Така ще се изчисли колко пластмасови чаши има например на един километър. Може да се използва и друг метод, но всичко това предстои да се изясни“, разказва Никола Бобчев, който в момента изучава замърсяването с микропластмаса на Созополския залив. 
За осъществяването на инициативата са нужни общо 100 000 лева. Те ще са за екипажа, наемането на яхта, където да се разположи техниката, разходите по нея и заснемането на самото плуване. 
За подкрепа Теодор се обръща към всички, като средства се набират на:
https://www.paypal.me/winterswimming
или по сметка:
BG64UBBS80021013954850
Теодор Илиянов Цветков