Финансова помощ от общинския бюджет допринесе за нормалното функциониране на русенския Център за психично здраве в трудния за него момент преди Коледа и Нова година, съобщи вчера за „Утро“ управителят на лечебното заведение за хора със специални нужди д-р Теменужка Матева.
Финансовата инжекция идва в условията на извънредна пандемична обстановка, в която центровете за психично здраве, за разлика от другите лечебни заведения, не получават пари за работа с пациенти с коронавирус и не просто изпитват недостиг на средства, а са застрашени от колапс. 
В същото време растат разходите за дезинфектанти, лични предпазни средства, лабораторни тестове и осигуряване на спазване на мерките за безопасност. 
Всичко това трябва да се вмести в отпусканите 50.60 лева на леглоден и това е крайно недостатъчно, посочи д-р Матева.
Освен това от понеделник мъжкото отделение е под карантина, тъй като седем човека с тежки психични заболявания се заразили с Ковид-19. Медикаментите за лечение на инфекцията на шестима от тях се осигуряват от Центъра за психично здраве, който обаче не получава никаква компенсация от Министерството на здравеопазването. Грижата за лекарствата на седмия е поета от близките му.
В момента Мъжко отделение отново приема пациенти с психични заболявания, заразени с Ковид, а останалите отделения покриват стационарното лечение на нуждаещите се с психични заболявания и зависимости от алкохол и наркотици.
В този критичен за нас момент финансовата помощ на Община Русе, респективно на Общинския съвет, който взе решението за отпускането й на 13 декември, е неоценима и благодарение на нея успяваме да осигурим адекватно и непрекъснато лечение на хората в психоцентъра. По този повод от името на всички служители бих искала да изразя благодарност за безценната подкрепа, която за нас е като коледно чудо, каза д-р Матева.