Авторитетното списание за литература „Съвременник“, което във всеки свой брой представя творчеството на един именит български съвременен художник, е избрало за четвъртия си брой за тази година живописта на русенката Василка Монева. Репродукция на цветна композиция на художничката оформя корицата на списанието, а вътре в книжното тяло цветната вложка е също с нейни творби. Интригуващите сюжети на Василка Монева прекрасно се вписват в съдържанието на последния за годината брой на изданието, в което са публикувани белетристични и поетични текстове на автори като Махмуд Шокролахи, Сергей Довлатов, Ъруин Шоу, Реймънд Карвър и други. 
Василка Монева, която столичните галерии харесват и често канят за изложби, в средата на октомври откри самостоятелна живописна експозиция в галерия-книжарница „София Прес“ на централната софийска улица „Славянска“. Там тя представи и новите си артистични търсения и новите си пристрастия към птици и интериори - в това число и един от своите нови герои - гарвана. За него русенката казва: „Много мъдра птица. В някои от работите ми тя е кацнала на пране от картини или е на статив, който по някакъв начин ми напомня на кръста, който художникът носи цял живот“. 
Преди година Василка Монева подготвяше юбилейна изложба и за русенската Художествена галерия, но пандемията от Ковид-19 й попречи да се срещне с приятелите и почитателите в родния си град. Все пак те не губят надежда, че макар и следюбилейно, ще могат да се порадват на нейното творчество.