„18 години са и много, и малко. Като се обърна назад, имам чувството, че беше като че ли вчера всичко, което се случи. Но пък усещам с всяка измината година как болката нараства и неговата липса все по-осезаемо се усеща“. Това каза Иванка Петрова, майка на загиналия в Кербала офицерски кандидат Антон Петров, на панихидата на годишнината от гибелта на родения и израснал в Русе военослужещ, който остана завинаги на 26 година при атака срещу българската база в Кербала на  27 декември 2003 година. Тогава камион-цистерна навлиза в периметъра на базата и по него е открит огън от караула, но следва взрив, при който загиват майор Георги Христов Качорин - командир на рота, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев - командир на взвод, офицерски кандидат Иван Христов Инджов - командир на отделение, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров - командир на отделение и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров - мерач.
Паметта на Антон Петров бе почетена в Русе в понеделник от близки, приятели и колеги, които се поклониха на гроба му.
„Животът е само за смелите, а погубените момчета ще живеят вечно в нашите сърца“ - с тези думи се обърна към присъстващите лелята на Антон Петров - Нели Станчева.
„Благодаря на бойните другари на Антон, които отново са тук, и се прекланям пред тях за всеотдайността им, за приятелството, което са изградили помежду си. Те още на погребението ми обещаха - докато сме на крака и имаме възможност, ние всяка година на 27-и ще сме тук“, сподели майката Иванка Петрова.
Семейството на Антон Петров продължава да пази жив спомена за русенския рейнджър. Всяка година на 27 декември близките му организират скромна церемония, на която винаги присъстват и колегите на Антон от бившата 68-а бригада „Специални сили“, която сега е част от Съвместното командване на специалните операции.
От името на командването на Специални операции и на сухопътните сили бяха поднесени възпоменателни адреси. А колегите на Антон Петров споделиха на свой ред, че идват не по задължение, а защото така го чувстват и така е правилно.
„Антон не е забравен и, както написа един наш колега, който е тук сред нас, на каската си след този трагичен инцидент, ние никога няма да ви забравим. Те бяха сред най-добрите ни приятели, хората, на които винаги можеш да се опреш, хората, които знаехме, че ще бъдат сред нас, зад нас и до нас в най-трудните ни моменти, каквото и да им струва“, каза подполк.Стоян Асенов от Специални операции.
На панихидата присъства и кметът на Русе Пенчо Милков, който изрази уважението и преклонението си към паметта на загиналите и към Антон Петров. Самият Милков отбива военната си служба в Парашутната бригада в Пловдив, която по-късно се превръща в 68-ма бригада „Специални сили“.
Възпоменателен адрес и цветя бяха изпратени и от областния управител Борислав Българинов.