Министърът на енергетиката Александър Николов коментира ситуацията с ФК „Берое“ и заяви, че няма логична причина ТЕЦ „Марица Изток 2“ да продължава да спонсорира футболния клуб. Както е известно, енергийното дружество харчи всяка година по 5 милиона лева, за да издържа отбора от Стара Загора.
След тази новина е ясно, че типично по български някои ще потриват ръчички: „Така им се пада! С народни парички ще си играете на футбол!“.
Ответният жест на феновете в Стара Загора е твърде лесно предвидим. Ще организират нещо като „спонтанен“ протестен митинг, на който ще скандират, че намерението на новия кабинет да спре кранчето е грозно посегателство срещу техния клуб, срещу традициите, срещу града, срещу спорта въобще. 
Но я първо да изброим колко чужденци играят за „държавния“ клуб: Нордин Бакер, Джонатан Перейра, Омар Сако, Стив Фуртадо, Абубакар Тонгара, Кийлън Лебон, Омар Камара, Алуин Фал и Ерсон Диаш Коща Кукула.
9 души! Толкова ли не им стигнаха парите на шефовете под Аязмото да купят още двама, та да пускат на терена изцяло международен състав?!
Опитваме да се сетим кога държавата помогна пак на футбола. През 2013 година тя отпусна 4 милиона за доизграждане на стадиона на „Лудогорец“, а през 2015-а задели още 2. Преди време стана ясно, че ще помогне и за основния ремонт на стадиона на „Ботев“ /Пд/, известен още като Колежа. През октомври тази година бе цитирана сума от 2 800 000 лева. Нищо че на практика това са частни клубове с могъщи президенти като Кирил Домусчиев и руснака Антон Зингаревич.
През последните години унгарското правителство не само изгради база на много клубове и футболът наистина потегли нагоре, но и инвестира над 50 млн. евро в отбори от съседни страни, чиито фенове са с маджарско самосъзнание. Става въпрос за клубове в Словакия, Румъния и Сърбия.
Питанката е следната: ако българската държава тръгне да помага на отборите в по-големите градове, дали парите ще се харчат прозрачно. Родната практика показва, че отговорът по-скоро ще е „не“. Все ще са намерят хитреци, киото да чопнат нещо с фалшиви документи за изразходвани средства. Подозренията ни в тази посока са примерите с лошите терени в Русе, Варна и Горна Оряховица, реновирани за по 1 милион лева от бюджета. Тези терени към днешна дата са голям проблем и тема за размисъл на прокуратурата.
И ето ни в затворения кръг - да се радваме или не след заплахата на министъра, че ще спре парите на „Берое“. Ами и ако в Стара Загора някой си е облизвал пръстите покрай регулярно превежданите всяка година по 5 милиона лева? Не че го твърдим, само питаме.
В „Берое“ ще трябва да свикват, че ще са един от многото клубове, които трябва да се справят без сигурна хранилка. А ако се окаже, че редовно получаваните милиони са отучили ръководството да си прави сметката и невъзможността на клуба да се адаптира вещае провал до аматьорските дивизии, това ще е поредният автогол, вкаран от държавното кранче.
Впрочем да сте чули държавата да дава нещо на клубовете от първенствата, които се купуват скъпо и прескъпо от телевизиите по цял свят?