„Булмаркет Рейл Карго“ ще бъде принуден да прекрати работа, ако цената на електроенергията не се нормализира, тъй като в момента търпи ежемесечни огромни загуби, научи „Утро“. Вчера стана ясно, че някои жп превозвачи вече са хвърлили кърпата - влаковете си спря PIMK Rail, курсове преустанови и Интермодалният терминал в Пловдив. Русенската компания засега избягва това най-крайно решение, но търпи сериозни загуби.
„Не можем да си позволим да спрем, имаме подписани договори и поети ангажименти, които трябва да изпълним. Това обаче не може да продължава дълго, по-добре да не работим, защото колкото повече работим, толкова повече губим“, заяви собственикът на „Булмаркет“ Станко Станков.
Цената на електроенергията на свободния пазар вече надхвърля 800 лева за мегаватчас и плюс 200 лева такса транспорт към НКЖИ стават над 1000 лева за мегаватчас. 
Купуваме по 2700 мегавата на месец и разходите за електроенергия вече са над 50% от себестойността на транспортната услуга. С държавната субсидия от 100 лева за мегават губим 270 хил. лева месечно. Без субсидията загубата ни ще достигне 595 хил. лева на месец. Увеличихме веднъж тарифите, но никой клиент не е съгласен да калкулираме в цената над 200 лева за ток. Всяка цена над 200 лева е неприемлива за превозвачите, обясни управителят на „Булмаркет Рейл Карго“ Стефан Иванов.
Жп превозвачите са изпратили писмо до транспортното министерство, в което настояват за спешни мерки, които да защитят бранша от фалит. В него те искат да отпадане таксата за разпределяне на тяговата електрическа енергия на стойност 129,79 лв./MWh до нормализиране на пазара на електрическа енергия, както и да бъдат дотирани, когато цената на енергийната борса надвиши 200 лв/MWh за да могат да се запазят цените на работими нива.
Жп превозвачите предлагат и дългосрочни мерки като отпадане на таксата за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия, която според тях се събира неправомерно, както и връщане на инфраструктурната такса за заявен и неизполван капацитет на предишното й ниво от 0,25 лв/влаккилометър. Браншът настоява за намаляване на инфраструктурните такси, които са от най-високите в Европа и за изготвяне на методика за подпомагане на жп превозвачите при изключително високи цени на борсите на ел. енергията след определен минимален праг.