2,6 млн. лева за възстановяването на инфраструктурата на летище Русе гласува на вчерашното си заседания Министерския съвет. Решението идва броени дни, след като министърът на транспорта Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков организираха обществено обсъждане на развитието на транспорта в региона. 
Предвидените 2,6 млн. лв. ще бъдат използвани за разходите, които Общината няма да успее да покрие - нова периметрова ограда, ремонт на пистата за излитане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност и обучение на персонала за работа с тях. Към момента покривът и някои от помещенията в сградата на летището са ремонтирани от общинските предприятия, като бъдещи ремонти ще се извършват също от тях.
За реализирането на мащабния проект бе сформирана и работна група от висококвалифицирани експерти във въздухоплавателната сфера - Дойчин Ангелов и Антони Търницов, които консултираха Общината за състоянието и готовността на летището да бъде въведено в експлоатация. 
„Стартирането на вътрешни полети между Русе и столицата при прости метеорологични условия е икономически най-изгодният вариант действащото летище край Щръклево да се развие и да разшири дейността си“, обясни Янко Иванов, собственик на авиопревозвача „Гъливеър“, който ще оперира първите полети. Предвижда се по направление Русе-София да се пътува със самолети ATR-72, които са с капацитет 70 пътнически места.
Надеждата на всички русенци е летището да спомогне за преодоляване на транспортната изолация, в която се намира градът, и да бъдат спестени часовете, които отнема пътуването от Русе до столицата с автомобил или автобус.