Преди няколко дни стана ясно, че легендарният спортен деятел Тодор Бонев се оттегля от управата на клуба по-кану-каяк „Локомотив“. След 40-годишна служба на любимия си спорт той ще остане част от „железничарите“ като техен почетен председател. Вчера „Утро“ разговаря с него.

- Г-н Бонев, предполагаме, че си казвате „довиждане“, а не „сбогом“ с кану-каяка?
- Разбира се, винаги ще помагам, когато мога.
- Лесно ли беше да се оттеглите от тази позиция?
- И лесно, и трудно. Аз не съм работил никога за спорта от комерсиални подбуди. Никога! Вършех работата си чисто и от сърце. 
- Какво казахте на приемника си Евгени Недев?
- Недев е мое откритие. Хубавото при него е, че не само е добър треньор, но че има и организаторски качества. Какво му казах? Няма да му е лесно. По принцип никъде, особено в българския спорт сега, няма леко. Ще му помагам, когато има нужда от съвет. 
- Какво оставяте в „Локомотив“?
- Клуб не само с българско, но и с международно значение. Сестрите Величка и Мария Минчеви спечелиха първата световна титла за България в женския каяк. Иван Бурчин беше първият българин, завоювал медал от олимпийски игри /Мюнхен 1972/. Близнаците Димитър и Станимир Атанасови бяха призьори от турнири за Световната купа. Даниела Недева и Александра Гришина също оставиха следа на големи първенства. Сега в „Локомотив“ има много талантливи момчета и момичета. Дано Евгени успее да ги задържи и да им покаже пътя към върха. Той има качества да води клуба.
- Как ще продължите сега?
- Продължавам да следя спортния живот. Не пропускам да си купя и прегледам всеки брой на „Утро“. Какво друго? А, снощи /в понеделник, б.а./ гледах мача ЦСКА-“Лудогорец“. Останах, меко казано, озадачен от тази канонада с димките и фойерверките. Няколко минути играта беше спряна. Знаете ли какво трябваше да направи съдията?
- Какво?
- Да свири край на мача, а това неадекватно ръководство на БФС да присъди служебна загуба на ЦСКА.
- Е, затова пък ще последват солени глоби. Още ли така силно се интересувате от футбола?
- Интересувам се между другото и не чак в такава дълбочина. Моят спорт е кану-каякът. Спорт за хора със силни характери.