За мен са необясними неоснователните и голословните нападки срещу образованието, при това те не са подкрепени с факти и цифри. Това бе краткият коментар на началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева по повод критиката от областния управител Борислав Българинов на негова пресконференция. 
„Ситуацията в сектор образование е критична. Забелязва се осезаема липса на кадри с необходимата подготовка. Бизнесът е разочарован от ерозията в образователно-възпитателния процес. 
Принуден е да създава центрове за обучение и квалификация на място в предприятията, което отнема допълнителни време и ресурс. Тенденциозно се закриват училища, поради което е категоричен и недостигът на специалисти като електротехници, химици, апаратчици, инженери, заварчици“. Така звучат синтезирано в прессъобщение впечатленията на Българинов от работата на РУО. 
Излишно е да отговарям на тези обвинения, дори само фактите от приема в гимназиите показват готовността за подготовка на нужните специалисти, винаги откликваме на предложенията на работодатели, каза Георгиева.
Преди месец в РУО се получило становище на областния управител, в което отново нямало нито една конкретика.
С областния Българинов сме имали точно две срещи - едната беше разговор по основни теми, а втората беше до асансьора в областна управа, когато той ми каза: „Това е провал в професионалното образование! Имаме техникум по електротехника, а нямаме елтехници, нямаме техникум по химия и нямаме химици и лаборанти!“. Сами разбирате, че случайна среща на стълбищната площадка не предвижда сериозен разговор“, разказа Георгиева. И добави: „Смятам, че това са личностни нападки на областния управител срещу образователната система и срещу мен. Знам, че той е предложил в министерството да бъде сменен началникът на РУО“. 
Георгиева не влезе в подробности, единствено посочи, че се предлагало постът й да заеме зам.-директорка на основно училище в центъра на Русе. 
Не бих казал, че съм правил предложение за нов началник на РУО, каза по телефона за „Утро“ Борислав Българинов. И обясни: „Това трябва да бъде човек с авторитет, който може да управлява образованието. Аз мисля, че това, което прави в момента г-жа Георгиева, не е достатъчно. Трябва по-деен човек, който да се съобрази с нуждите на бизнеса и да развива традициите, да упражнява много добра комуникация. Аз бих направил много неща за РУО, но смятам, че г-жа Георгиева не е подходяща за поста“. 
Българинов не отговори категорично и конкретно на въпроса дали и кого е предложил за началник на РУО, като само уточни: „Ходих в МОН да разговарям, бях повикан от зам.-министъра, казах й, че в момента върви проверка, че има жалби срещу Георгиева“. И си припомни, че се е срещал със заместничката на министър Денков преди около два месеца.