Миналата седмица ръководството на ФК „Дунав“ съобщи, че заради ремонт на терена в „Здравец“ представителният отбор ще играе мачовете си през пролетта на Градския стадион. Няма по-добре запознат човек по темата с игрището в центъра на града от председателя на Областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс, затова и „Утро“ го потърси за коментар.

- Г-н Димитров, какво всъщност е състоянието на терена?
- Всеки ден минавам през Градския стадион и по тази причина ще ви кажа съвсем отговорно, че това не е игрище, а тресавище. Футбол на него не може да се играе. Влезеш ли в терена, те лъхва „чудно“ ухание на мухъл. И то на фона на неимоверните усилия, които полага екипът на „Спортни имоти“. Дълго време не се играят и мачове, значи по подразбиране един съхранен и качествен терен трябва да е като кадифен килим. Цялата тази „мила“ картинка се дължи на безхаберната работа на фирма „Тарктур“, която дойде, видя, прибра едни държавни пари - към 1 милион лева, а след като „си остави ръцете“, се скри, без да поеме каквато и да е отговорност. Вече минаха толкова години и така не се намери виновник за безобразно състояние на терена. В крайна сметка за няма нищо бяха загробени пари от джоба на българските граждани. А да ви кажа ли и нещо друго?
- Кажете.
- В момента от поставените 4 стълба за електрическо осветление работи само един. Работи този, чието табло навремето изгоря първо. После таблото бе възстановено от Общината с качествени части, когато кмет бе Пламен Стоилов. Другите три стълба вече също са извън строя. За сведение - те са изградени от „Тарктур“, извинете за израза, с китайски чаркове. Резултатът няма как да е друг, след като някой, получил пари от държавата да реновира база, си позволява да пести с евтиния, която не струва 5 стотинки. Няма да забравя как преди мач от първенството на Първа лига един от служителите на „Спортни имоти“ отваряше таблата и ги подсушаваше с духалка. Ето, това е положението.
- Как може да се излезе от него?
- Честно казано, аз се уморих да повтарям - казвах още в началото на ремонта, че има нещо гнило в изпълнението на цялата тази обществена поръчка. Не знам дали някой ще ме чуе, но проверката, която прокуратурата поде по едно време и не докара доникъде, най-малкото трябва да бъде възобновена.