„Ние сме конструктивна опозиция и в този смисъл всички решения, които ощетяват по някакъв начин интереса на българските граждани, няма да намерят подкрепа от наша страна“, каза народният представител от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на вчерашната последна за годината пресконференция, в която участва и колегата й проф.Михаил Илиев. 
Атанасова изрази притеснение, че България влиза в новата 2022 г. без бюджет и без яснота за социални и здравни разходи, за образование е регионална политика. Планът за възстановяване беше забавен и ако има още забавяне, няма да бъдат отпуснати средства, които бяха заложени, каза още Атанасова и прогнозира, че следващата година ще бъде тежка заради растящите цени. „На управляващото мнозинство предстоят сериозни решения - зa Кoвид и oчaквaнaтa пeтa вълнa, зa Ceвepнa Maкeдoния, зa цeнитe нa eлeктpoeнepгиятa, пapнoтo и вoдaтa. И тези решения все още не са обмислени, но накрая те ще се върнат като бумеранг към хората“, коментира председателят на най-голямата опозиционна парламентарна група.
„Притеснява ни краткият срок, който предвижда властта за мораториума (на цените на ел.енергията и водата - б.р.), тепърва предстоят анализи по отношение на цялата енергийна система. Ние бяхме с очакване, че промяната ще бъде към по-добро, а не че тепърва някой ще се учи и анализира процесите не само май в енергетиката, ами и по всички останали теми“, отбеляза Атанасова. 
По отношение на еднаквите стандарти за институциите и гражданите тя съобщи, че в сряда групата на ГЕРБ-СДС в парламента отново ще настоява да се разгледа тяхното предложение за зеления сертификат, като изрази надежда, че и проектът на „Демократична България“ за достъп до Народното събрание също ще влезе за обсъждане.
Проф.Михаил Илиев съобщи, че готви питане към регионалния министър Гроздан Караджов за магистралата Русе-Търново, тъй като според него има избран изпълнител, минали са всички процедури за обжалване, а от лятото насам не се сключва договор за строителство. „Строежът на магистралата е включен в европейската програма „Транспортна свързаност“ и се твърди, че по нея ще има средства. Участъка Русе-Бяла ще струва 536 391 хил. лева, обходът на Бяла - 446 349 хил лева, а индикативната стойност на цялата магистрала е 806 мил. евро. Искам да питам министър Караджов какво е положението и докъде сме стигнали“, поясни проф.Илиев, като добави, че информацията му е предоставена от бившия зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков.
Депутатът заяви, че ще има питане и към транспортния министър Николай Събев за летище Русе. „Обещават се хубави неща, но те не са реални, а ситуацията е доста сложна. Проучих проблема с кмета Милков и бивши министри. Тяхната препоръка е летището да стане пак държавно, тъй като има проблем със собствеността. Община Иваново се явява съсобственик“.
Третото му питане ще бъде към екоминистър Борислав Сандов за проблемите на въздуха в Русе.