Новият транспортен министър Николай Събев  подкрепи идеята на русенската компания „Булмаркет“ да се разтоварят пътищата в страната от транзитно преминаващите тирове, като се превозват от граница до граница на жп платформи. Пред журналисти в Русе той каза, че счита идеята за много разумна и екипът му ще разгледа възможностите за нейната реализация. Според него пренасочването на трафика трябва да се направи с пазарни механизми, е не със забрани и заповеди.
„Ще активираме тази възможност. Спешно трябва да разтоварим автомобилния трафик. Но това са икономически независими агенти, ние не можем да го правим с администриране, като заповядаме. Ние трябва да направим добра оферта към тях. Държавата трябва да предостави благоприятни условия, така че превозвачът да избере железопътния транспорт и да се качи на вагон, за да транзитира през България. Това е добра идея и ще работим по нея“, заяви Събев.
„Булмаркет“ заяви готовност да превозва тировете на жп платформи още в началото на миналата година, като внесе официално предложение в транспортното министерство на предишния редовен кабинет. То обаче бе отхвърлено като неприложимо. Препъни камък се оказа необходимостта да бъдат превозвани и шофьорите на тировете, така че в състава на влака трябваше да се включи и пътнически вагон. Така обаче щеше да бъде нарушен монополът на БДЖ върху пътническите превози, който държавата продължава ревниво да пази.