Град със затихващи функции ли е Русе? Заради прословутия русенски песимизъм често чуваме такива твърдения, а социалните мрежи гъмжат от мнения, че тук нищо не се случва, че няма възможности за добра работа. Но вижте какво стана през последния месец - откривания на нови магазини всяка седмица, и то известни марки, някои от които чакани от години. Родният бизнес изглежда смята Русе за не чак толкова лошо място и затова продължава да инвестира в него.
В края на ноември първи отвори „Техмарт“, така че в града ни стъпи още една от веригите за бяла и черна техника. Последва го британската „The Body Shop“ - глобална компания за козметика, предлагаща натурални продукти за лице и тяло. 
В събота стотици русенци посетиха току-що отворения магазин на дългоочакваната верига за спортни стоки „Декатлон“. И както „Утро“ вече съобщи, въпрос само на време е да заработи и втори, голям „Декатлон“, за който усилено се търси подходяща локация. 
Вчера в Мол Русе заработи и новият магазин на италианската верига за модно облекло „Terranova“. Хайде кажете пак, че в Русе нищо не се случва.
Станалият нарицателен русенски песимизъм се подхранва основно по две линии. Първата е нагнетяваното предимно в социалните мрежи напрежение около въздуха в града, който често се обявява за „отровен“. И с чистотата на който наистина има проблеми, свързани основно с един френско-канадски завод, но тези проблеми не са по-големи, отколкото в редица други градове, в които има много повече пушещи комини и производствени замърсители. Другият източник са статистическите данни, които често сравняват икономиката и доходите на Русе със „средната“ в страната. Но истината е, че цялата страна без София изостава от „средните“ данни, тъй като столичани са далеч по-напред от всички останали, а там живеят 1,3 млн. души. Освен това тези статистики най-често сравняват състоянието между области, а в нашата за разлика от други Русе е единственият значим промишлен център.
Хубавото все пак е, че този песимизъм не е обхванал бизнеса и той продължава да развива проектите си. През последните години инвестициите в дълготрайни материални активи само в община Русе надхвърлят 300 млн. лева годишно. Предварителните данни за 2020 г. сочат, че въпреки пандемията се очаква тези инвестиции да нараснат с около 4%. Това са нови магазини, нови цехове, машини. Все пак нещо се случва в този Русе.