Музейна експозиция с восъчни фигури, читалищен салон, арт кафе и 3D-киносалон включва новоизграденият Арт център в Бяла. Изложбата с шест восъчни фигури беше открита официално в петък и вече приема посетители.
„Фигурите са на известни личности, свързани с историята на Бяла“, обясни кметът на града Димитър Славов.
Представена е руската баронеса Юлия Вревска, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревска не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.
Има фигури на Колю Фичето - изградил моста-символ на Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.
В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен. Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла.
„Фигурите са изградени с дарения и с финансова помощ от общината. Събирани са средства от благотворителни базари и концерти“, обясни Славов.
Восъчните фигури са изработени от търновския скулптор Борис Борисов и от неговия екип.
„Портретните фигури са направени от силикон и от други материали, но са известни като восъчни фигури. Те са правят първо от глина, след което трябва да се съобрази облеклото, движението на фигурата, състоянието й. Предизвикателство за добрия скулптор е да намери доброто въздействие на фигурата върху публиката“, обясни Борисов.
В залата, където е експозицията, се прожектират и три документални филма за посетителите, които могат да отделят време. Това са „Малката Бяла - столица на Руската империя“, „Беленският мост на Колю Фичето“ и „Ангелът на милосърдието“.
Кметът на Бяла обясни, че Арт центърът е изграден на мястото на изоставена и порутена детска градина. Проектът е на стойност около 700 000 лева и се финансира от общината.
Славов съобщи, че предстои да бъде открита и още една изложбена зала, която ще е готова в началото на март идната година.