- Д-р Сети, какво представлява коксартрозата на тазобедрена става, позната в медицинските среди като остеоартрит?
- Първо искам да кажа, че теглото и наследствеността са най-честите причини за коксартроза, но екипната работа на лекар и пациент могат да държат болестта под контрол. 
А сега на въпроса ви. Остеоартритът е най-честата форма на артрит, а тазобедрената става е втората най-често засегната от него става. Ставите на всеки човек  преминават през нормален цикъл на износване и ремонт през целия си живот. Докато вашите стави се възстановяват, тяхната форма и структура могат да се променят. Ако това се случи в една или повече от вашите стави, това е известно като остеоартрит.
Краищата на двете кости в ставата са покрити от гладка хлъзгава повърхност, известна като хрущял. Това е меката, но здрава тъкан, която позволява на костите да се движат една срещу друга без триене.
Остеоартритът причинява изтъняване на хрущяла в тазобедрената става
и в по-груби повърхности на ставата. Това може да причини подуване, болка и скованост, но не всеки ще има тези симптоми.
Точната причина за остеоартрит често не е известна, тъй като може да има доста причини, поради които човек развива състоянието. Те включват гените, наследени от вашите родители. Наднорменото тегло също може да бъде фактор, тъй като увеличава натоварването на ставите ви.
Важно е да се знае, че остеоартритът /коксартрозата/ обикновено започва при хора на възраст над 45 години и е по-често при жените, отколкото при мъжете.
- Как остеоартрозата засяга тазобедрената става?
- Докато много хора нямат симптоми, тези, които имат, могат да имат широк спектър от преживявания. Това, че един пациент е диагностициран с остеоартрит, не означава, че състоянието му ще се влоши, тъй като има неща, които може да направи, за да подобри симптомите си.
При остеоартрит на тазобедрената става
болката се появява постепенно за период от месеци или години
Това обаче може да бъде предизвикано и от скорошно нараняване. Всеки пациент с това заболяване може да открие, че симптомите идват и си отиват и болката се влошава в края на деня. 
Болезнените зони обикновено са долната част на гърба, задните части и слабините. Някои хора също изпитват дискомфорт от горната част на бедрото надолу до коляното. Понякога дори може да се усети чак до глезена. Това може да бъде известно като референтна или излъчваща болка. Ако тазобедрена става е силно засегната, ходенето, изправянето или навеждането може изведнъж да станат много по-трудни.
Бедрото също може да се „заключи“ за няколко минути
Ако даден пациент има напреднал остеоартрит на тазобедрената става, мускулите около ставата могат да станат по-малки и по-слаби поради неизползването им. Тогава това натоварва ставата още повече.
- Какво е лечението, което се прилага при остеоартрит на тазобедрената става?
- Няма лек за остеоартрит, но има неща, които пациентите могат да направят за себе си. Съществуват и някои лечения, които могат значително да намалят болката и да подобрят подвижността. Вероятно ще трябва да се използва комбинация от различни неща, за да се получат най-добри резултати.
Най-доброто нещо, което може да се направи у дома са упражненията, тъй като те укрепват мускулите, които поддържат тазобедрената става
Ставите трябва да се упражняват редовно, за да бъдат здрави.
Много е важно пациентите с коксартроза на тазобедрена става да продължат да се движат
Това упражнение може да укрепи мускулите около таза, да подобри стойката и да помогне човек да отслабне. Това може да помогне за болката и при други симптоми.
Упражнения, които намаляват натоварването на ставите, като плуване и колоездене, също се препоръчват за лечение на остеоартрит на тазобедрената става. Упражненията на водна основа са особено добри за лечение на остеоартрит на тазобедрената става, тъй като водата поема тежестта на тялото и намалява натоварването на тазобедрената става.
В крайна сметка най-добрата форма на упражнения за остеоартрит е нещо, което ви харесва и ще продължите да го правите. Моят съвет е да се опитат различни неща и да се види кое работи най-добре за даден индивид. 
Укрепващите упражнения пък са важни, тъй като
укрепват мускулите, които контролират бедрото и помагат за стабилизиране и защита на ставата
Добър начин да се укрепят мускулите на краката е да те да се тренират срещу съпротивлението. Например, като се извървят няколко обиколки в плитък плувен басейн.
Има и упражнения за обем на движенията, които са добри за стойката и помагат да се поддържат гъвкави ставите. Тези упражнения могат да бъдат нещо толкова просто като разтягане. Добре е да се уверите, че ставата се движи през редица позиции, които удобно я разтягат малко повече всеки път.
Аеробно упражнение е всяко упражнение, което увеличава пулса и кара пациента да се задъхва. Редовните аеробни упражнения трябва да помогнат за добър сън, да са полезни за общото здраве и благополучие и могат да намалят болката, като стимулират освобождаването на ендорфини - хормони, подпомагащи облекчаването на болката.
Наднорменото тегло увеличава натоварването на ставите, особено на бедрата и коленете
Това прави по-вероятно развитието на остеоартрит и състоянието се влошава с течение на времето. Отслабването, ако човек е с наднормено тегло, може да намали болката и други симптоми. Няма специална диета, която да се препоръчва за хора с остеоартрит. Въпреки това, ако трябва да се отслабне, трябва да се опита балансирана, нискокалорична диета, комбинирана с редовни упражнения.
- Как да намалим натоварването на тазобедрена става?
- Освен да се следи теглото, има редица други начини, с които може да се намали натоварването на тазобедрена става.
Първо да се ускорят дейностите и да не се правят наведнъж всички физически упражнения. Да се носят обувки с дебели подметки и достатъчно място за пръстите на краката. При нужда
да се използва бастун, за да се намали натоварването и напрежението
върху засегнатата тазобедрена става. Добре е при движение по стъпала да се използва парапетът за подкрепа. Когато се седи върху столове, те трябва да са твърди и достатъчно високи, така че тазът да е малко по-висок от коляното. 
- Какви са медицинските и медикаментозни методи за лечение на остеоартрит на тазобедрената става?
- Лекарствата могат да се използват за облекчаване на болката и сковаността, причинени от остеоартрит. Резултатите са най-добри резултати, ако се поддържа активност, намалява се натоварването на тазобедрената става и лекарства за състоянието се приемат, когато има нужда от тях. Някои от лекарствата и леченията, които могат да се опитат, включват обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и болкоуспокояващ крем.
Ако тези методи за облекчаване на болката не помогнат, може да се пробва мануална терапия, транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS), топлинна терапия, инжекции с хиалуронова киселина, добавки и акупунктура.
Упражненията, лечението и поддържането на здравословно тегло обикновено подобряват симптомите на остеоартрит на тазобедрената става. Но ако тези лечения не са помогнат, се преминава към операция на тазобедрената става.
Хирургическа интервенция може да бъде предложена, ако болката стане силна или подвижността се намали
Операцията за тотална смяна на тазобедрената става е една от най-често провежданите и успешни операции в света. Тя може значително да облекчи болката и да подобри движението в тазобедрена става. Хирургическите техники се подобряват непрекъснато и повечето сменени тазобедрени стави сега издържат поне 15 години.
Преди операцията се участва в споделен процес на вземане на решения. Това включва обсъждане на най-добрите възможности за лечение на тазобедрена става и покрива рисковете и ползите от операцията.
Процесът обикновено се извършва от ортопед. Той може да даде най-добрия съвет и информация, за да може пациентът да вземе най-правилното за него решение.