Русенска опера посреща Новата година с надежда за дългоочаквания ремонт на покрива, който изгоря при пожар през юли 2020 г. Обществената поръчка за около 263 000 лв. е приключила и предстои подписване на договора с изпълнителя, съобщи директорът на операта Иван Кюркчиев.
Преди да се пристъпи към същинското изграждане на нов покрив, ще се ремонтира т.нар. арлекин, който държи чигите. Покривът ще бъде изграден в оригиналния си вид, даже ще бъде по-добре направен, тъй като ще се вложат по-качествени материали, коментира Кюркчиев. Целта е да няма течове, а хубавото е, че временният покрив е успял да запази сцената и при поройните дъждове през изминалата година не е имало проблеми.
Отделно има отпуснати около 300 000 лв. от Министерството на финансите за изготвяне на голям проект за възстановяване целостта на Русенска опера. „Той ще обхване укрепване на цялата сграда, която е изградена върху льосова почва и се цепи, а след това ще се пристъпи към сценичното пространство, където ще се направи всичко - монтаж на ново осветление и озвучаване, сцена, подмяна на подове, нови чиги и пр. Едва тогава ще се освежат фоайетата и ще се ремонтират тоалетните“, обясни още Иван Кюркчиев.
По предварителна информация в новия бюджет за 2022 г. ще бъдат заложени 3-4 млн.лв., с които да започне укрепването на сградата на Русенска опера.