Община Русе е една от двете общини заедно с Бургас, където на парламентарните избори през ноември се отчита най-голямо намаление на контролирания и купен вот. В тях спадът на активността в рисковите секции е значително по-отчетлив от средния спад на активността в общината. Това показва анализът на „Антикорупционния фонд“ на резултатите от парламентарните избори през ноември.             

Това е третият подобен доклад, който организацията представя през 2021 година върху данните от секции, за които се смята, че са в риск. От първите редовни избори през март до последните през ноември АКФ отчита общ спад на избирателната активност при контролирания и купен вот.
В община Русе, където МВР проведе акции против купуването на гласове, в рисковите секции са подадени с 414 гласа по-малко или 21.8% спад на активността при среден спад на активността в града от 4.8%.
И на областно ниво изборите в Русенски избирателен район са били още по-честни, отколкото в предишните два вота през април и юли. Най-голям процент гласове в рисковите секции е получен в община Борово - между 14,7 и 22,4 на сто, Сливо поле /13,3%-19,1%/ и Ветово /11,5%/. 
Движението за права и свободи (ДПС) запазва лидерското място по дял на гласове, получени в рискови секции, като делът на движението от общия рисков вот в страната се увеличава с близо три процента и вече е 37.7% спрямо данните от вота през юли. ДПС запазва и лидерското място по тежест на купения и контролиран вот. На второ място са ГЕРБ, но на изборите през ноември при тях се отчитат най-съществените загуби в рисковите секции - подкрепата им спада с 14.3%, или с около 11 500 гласа.