За малко странно намират домоуправители писмото, разпратено до тях от общинската управа на 9 декември. То започва с уверенията, че „Община Русе работи приоритетно за подобряването на градската среда“ и с уведомлението, че „С цел придобиване на привлекателен вид на сградите Община Русе планира провеждането на Графити Фест през 2022 г., като инициатива предвижда изрисуване на стени на сгради, в т.ч. жилищни блокове в град Русе“. Следва същината: „В тази връзка очакваме да ни уведомите за заявено желание от живущите във Вашата етажна собственост. За целта е необходимо да има съгласие на собствениците/ползватели на самостоятелни обекти в етажната собственост, като това се отнася за входа, чиято стена ще се изрисува в жилищната сграда“. От Общината очакват информация за „наличие на съгласие“ и „квадратура на стени, които да бъдат изрисувани от графитърите“.
Инициативата за провеждане на графити фест в Русе беше огласена от Община Русе в края на миналата седмица след среща на кмета Пенчо Милков и заместника му Енчо Енчев с представители на Младежкия парламент. Там тя е обсъдена като част от мерките за справяне с вандализма в града. Тогава бе съобщено, че ще се направи допитване сред домоуправителите съгласни ли са хората стените на блокове да бъдат изрисувани.
Какъв ще бъде този фестивал, кой ще участва в него, какви ще бъдат сюжетите? Кой ще гарантира майсторството, художествения вкус и усета за мярка на графитърите? Тези въпроси си задават домоуправители, които се опитват добронамерено да тълкуват смисъла на писмата. При все това остава впечатлението, че някой ни предлага „котка в торба“ и че от нас се очаква просто да приветстваме това, казва В.В., домоуправител на вход в жилищен блок в един от русенските квартали и уточнява, че това не е само негово лично мнение. 
Друг е въпросът, че срокът, в който трябва да се вземе решението - 6 дни, също буди недоумение. Като се има предвид колко трудно се свиква събрание и колко още по-трудно се взема единодушно решение дори за далеч по-належащи нужди на един жилищен вход, не е реално да се мисли, че двайсет и няколко семейства мигом ще прегърнат идеята на фасадата на блока да се появи изненада, която може да не е по вкуса им. 
Интересно е също, че писмото, разпратено по електронната поща, без да се спазват каквито и да било правила за конфиденциалност, всъщност има императивен характер. И завършва с безусловното: „Вашите отговори следва да изпратите в срок до 15.12.2021 г., на адрес ...“.  Какъв ще бъде резултатът от тази нова арт акция на общинската управа, тепърва предстои да се разбере.