Със 186 гласа „за“ Народното събрание прие мораториум, с който цените на тока да останат на ниво от 1 януари 2021 година. Предложението бе направено от председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и русенски депутат Десислава Атанасова и изненадващо подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на ДПС, които го обявиха за популистко и не участваха в гласуването.
Макар че приетият мораториум ще се хареса на повечето притиснати от високите сметки през зимата домакинства, в него има толкова недомислици, че той най-вероятно ще бъде отменен още в следващите дни. Може и още днес. Нарасналите разходи за газ, въглища и въглеродни квоти все трябва да се поемат от някого, а това са търгувани на международни борси стоки, чиято цена ни най-малко няма да се съобрази с гласуваното от българския парламент решение. 
Освен това според предложението цените трябва да се фиксират на нивото от 1 януари 2021 година, което всъщност значи, че трябва да бъдат намалени. Да припомним, че от 1 юли тази година токът за битовите клиенти на „Енерго-Про Продажби“ поскъпна с 3,51%, а топлоенергията на „Топлофикация Русе“ - със 7,5%. Така че според решението на парламента тези цени трябва да се намалят със също толкова.
В мораториума има и по-голям подводен камък. Точният текст на решението, предложен от Десислава Атанасова и гласуван от депутатите е: „Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата на 1 януари 2021 г.“. И в него никъде не се споменава, че се отнася само за битови клиенти, както всъщност се подразбираше от дискусията. Така че ако се тълкува буквално, бизнесът също има правото да претендира за цените отпреди година, които бяха три пъти по-ниски от сегашните.
Заради всичките тези абсурди най-вероятно решението за мораториум ще бъде спешно коригирано. Такива вземани на пожар и без много мислене решения не водят до нищо добро - икономиката не може да се управлява с декрети, а заравянето на главата в пясъка като щраус може да доведе само до още по-големи беди в бъдеще. На подобна случка бяхме свидетели миналата година в началото на пандемията - тогава по същия начин на бърза ръка гласуваха някакво решение за ограничаване на спекулата и замразиха всички цени. На следващия ден го отмениха, защото осъзнаха, че са направили чутовна глупост. 
Сега най-вероятно ще стане същото, защото още вчера представители на новото правителство се обявиха против мораториума и определиха текста му като неясен. Заден ход дадоха и депутати, които се събраха на извънредно заседание на гласуваната също вчера временна комисия за енергийната криза и справянето с нея, за да започнат процедура по промяна на мораториума. Както стана ясно, част от гласувалите в зала изобщо не били разбрали какво точно приемат. В крайна сметка се реши, днес мораториумът да бъде прегласуван и да важи от 16 декември до края на март.