14 състезатели бяха номинирани в анкетата на „Утро“ и Общината за Спортист №1 на Русе през 2021 година /представяме ги по азбучен ред/. За сравнение - през миналия сезон бяха 13. Затова пък, въпреки пандемията и ако се вгледаме внимателно в листата, ще забележим, че русенският спорт се представи достойно на международната сцена. 
Изрично подчертаваме, че предложенията до редакцията са направени от клубовете, а не от спонсори, фенски фракции или други организации. Това е регламентът на анкетата и той не е променян от десетилетия. 
Друг важен момент е, че когато медиите гласуват за своя Топ 10, трябва да се съобразят, че с приоритет са олимпийските спортове. Следва задължителното условие за категоризиране на успехите по скалата Олимпиада, световни и европейски първенства за жени и мъже. 
И така - очакваме от медииите да предоставят своите листи до 20 декември /включително/. Поставеният под №1 спортист ще получи 10 точки, подгласникът му 9, - третият - 8  и т.н. 
Десетте най-добри състезатели ще бъдат наградени през януари, като датата ще бъде уточнена допълнително.
Номинации 2021 /по азбучен ред/:    
Александър Цветанов - кикбокс, клуб „Хелиос“ - държавен шампион за юноши /стил лоу кик/ във Варна, втори на държавните първенства в Шумен, Пазарджик, София, шампион на държавни турнири в Бяла и на купа „АЕЦ Козлодуй“.
Атанас Илиев - джу-джицу, клуб „Хелиос“ - шампион на национална купа за деца в Бургас, трети на държавно първенство в Ловеч, 3 шампионски титли на международни турнири в София /два пъти/ и Бургас. 
Ангел Русев - вдигане на тежести, клуб „Русе“ - бронзов медалист от световното първенство за мъже /в двубоя/, златен медал в изтласкването от същия шампионат, европейски шампион за мъже, държавен шампион.  
Биляна Дудова - свободна борба, клуб „Юнак“ - световна шампионка за жени, европейска шампионка /за четвърти пореден път/, държавна шампионка.
Георги Вангелов - свободна борба, клуб „Юнак“ - пети на олимпийските игри в Токио, държавен шампион.
Инна Ефтимова - лека атлетика, клуб „Дунав“ - участничка на олимпийските игри в Токио, балканска шампионка на 60 метра, втора на 100 и 200, държавна шампионка. 
Лазар Пенев - академично гребане - европейски младежки шампион на скиф, бронзов медалист от световното младежко първенство. 
Мирослав Киров - свободна борба, клуб „Юнак“ - вицеевропейски шампион за мъже, държавен шампион. 
Надежда Мей Нгуен - вдигане на тежести, клуб „Русе“ - европейска шампионка за жени, държавна шампионка. 
Николай Маринов - бокс, клуб „Локомотив“ - държавен шампион за младежи, за мъже, първенец в турнира за купата на България при мъжете. 
Петър Георгиев - джу-джицу - клуб „Хелиос“ - шампион при децата на държавното първенство в Ловеч, трети на национална купа в Бургас, с 3 шампионски титли на международни турнири в София /два пъти/ и Бургас.
Преслав Георгиев - кану-каяк, клуб „Локомотив“ - четвърти на европейското първенство за юноши, пети на световното за юноши /едноместно кану/. 
Радослав Росенов - бокс, клуб „Русе“ - европейски шампион за младежи, държавен шампион за мъже и младежи.
Стилян Гроздев - вдигане на тежести, клуб „Русе“ - европейски шампион за мъже, държавен шампион.

Два клуба с предложения
за приложник на годината

В категорията за най-добър състезател в приложните спортове постъпиха предложения от два клуба.
Ето номинациите от клуб „Иван Маринов“. 
Корабомоделизъм: 
Красимир Георгиев - държавен шампион в клас HYDRO 1, Сребърен медал - генерално от три кръга. 
Валери Маринов - държавен шампион в клас F4B. Сребро - генерално от три кръга. 
Явор Маринов - международен турнир, купа „Черно море“ /Бургас/. Клас С2 - бронзов медал.
Номинация от „Спортен модел клуб Приста“.
Авиомоделизъм:
Елеонора Павлова - Световна купа „Приста къп“ - първо място в класа си и трета в генералното класиране.
Световна купа „България“ - първа в класа си и в генералното класиране.
Държавна шампионка при жените в клас F1E , втора в генералното класиране.
Купа Дедал, клас F1E, първо място,  второ място при жените, трето при мъжете.
Втора в ранглистата през годината в турнирите за Световната купа.

Трима треньори на финала за
приза за наставник на сезона

По традиция ще бъде връчена и една награда за треньор на годината. Претендентите в тази категория са трима /предложенията отново са на клубовете и са представени по азбучен ред/.
Митко Ружинов е наставник на състезателите по джу-джицу и кикбокс в клуб „Хелиос“
Радослав Атанасов е треньор на щангистите в клуб „Русе“ - европейския шампион и двоен медалист от световното първенство Ангел Русев, както и европейските шампиони Надежда Мей Нгуен и Стилян Гроздев.
Съби Събев е треньор в боксов клуб „Русе“. Негов възпитаник е шампионът от младежкото европейско първенство Радослав Росенов.