Едногодишен сеизмичен мониторинг ще направят на Ивановските скални църкви специалисти от Научния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Учените ще обследват устойчивостта на земетръси на два от обектите, които са в списъка на ценностите от световно значение на ЮНЕСКО. Освен средновековната света обител в Поломието, на наблюдение ще бъде подложен също и Рилският манастир. 
Екип от геофизичния институт на БАН е спечелил финансиране за това на сесията на Министерството на културата за подкрепа на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности. Сумата, с която сеизмолозите ще разполагат и за манастира в Рила, и за скалната обител край Иваново, е 11 980 лева. 
Прави впечатление, че във въпросната сесия са одобрени проектите на близо дузина православни храмове, които са поискали /и получават!/ суми между 29 000 и 60 000 лева за реставрация и консервация на стенописи, иконостаси, цели храмове. В списъка на одобрените на тази сесия проекти от МК не се забелязва заявка от Русенска епархия, която да е поискала и да е спечелила финансова подкрепа за подобно спасително за храмовите ценности дело.