Минимално увеличение на цената на топлоенергията с 1,13 на сто за „Топлофикация Русе“ от 1 януари предлага Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Според разчетите на регулатора цената за мегаватчас ще се увеличи с малко повече от левче и ще стане 85,60 лв. без ДДС, тоест крайната стойност за битовите клиенти ще стане 102,72 лв./MWh. В момента тя е 101,41 лв./MWh.
От доклада на регулатора става ясно, че увеличението на цената е необходимо, за да компенсира нарасналите разходи на „Топлофикация Русе“ за въглища и въглеродни квоти.                         

Въглищата, които дружеството внася от Русия, са поскъпнали от 156,5 щ.д./т на 205 щ.д/т. С 6,63 лв./тон са се увеличили и разходите за разтоварване и съхранение на въглищата, митническо складиране към всеки съд при внос, стоков и количествен контрол, вземане и разработване на проба на Пристанище Русе.
Друго обстоятелство е тенденцията за увеличаване на цените на емисиите въглероден диоксид, които вместо по утвърдената на 1 юли 2021 г. цена от 51 евро на тон вече се търгуват по 90 евро/тон. 
Според разчетите на КЕВР нарасналите разходи на „Топлофикация Русе“ трябва да се компенсират най-вече с по-висока цена на произвежданата от ТЕЦ Изток електроенергия. Предлага се новата преференциална цена да нарасне от 264,05 лв./MWh на 366,38 лв./MWh. Затова и увеличението за битовите клиенти в Русе е символично. По същия начин регулаторът подхожда и към останалите топлофикации в страната и това е причината за готвеното увеличение в цената на тока за всички потребители в България. Както обикновено, сред най-облагодетелстваните е „Топлофикация София“, която ще продава на НЕК произведения ток по 635,50 лв./MWh - почти два пъти по-скъпо, отколкото русенската топлофикация, и много над цените на свободния пазар в момента. Така че на практика всички консуматори на електрическа енергия субсидират най-вече „Топлофикация София“, а в някаква много по-малка степен и останалите топлофикации.
Цените на тока и парното са като скачени съдове в нашата енергийна система и в следващите 2-3 седмици желанието на политиците за ниски цени ще се сблъска с реалностите на нарасналите разходи на енергийните дружества и необходимостта от компенсирането им. За да се запазят непроменени цените на тока, каквито заявки дават от новото правителство, ще трябва много да поскъпне парното. Или за броени дни да бъде намерен някакъв нов, чудодеен изход от енергийната криза, обхванала цяла Европа. Решението вероятно ще бъде политическо, но едва ли ще го разберем преди 1 януари, когато КЕВР трябва да го оповести официално.