Токът за домакинствата в Североизточна България да поскъпне с 12,32% от 1 януари, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Вчера регулаторът публикува разчетите си за нови цени след Нова година, където най-голямо увеличение се предвижда за „Енерго-Про Продажби“. За битовите клиенти на „ЧЕЗ“ поскъпването е с 11,22%, а за тези на „ЕВН“ - 11,26%.      

КЕВР обосновава разчетите си с драстичния скок на цената за базов товар на пазара „Ден напред“, която вместо планираните 119,00 лв./MWh в края на ноември достига 408,32 лв./MWh, както и със значителното поскъпване на въглеродните квоти, които вместо по разчетната цена от 51,00 евро/тон вече се търгуват по 90 евро/тон. 
С проекта си за нови цени и докладът за сектор „Енергетика“, публикувани вчера по време на дебатите за избор на ново правителство, КЕВР всъщност влезе в пряк сблъсък с новия премиер Кирил Петков, който определи за своя първа непосредствена задача да не допусне поскъпване на тока за бита от 1 януари. За бъдещите цени на тока тепърва предстои борба, като първата битка ще бъде утре, 15 декември, за когато е насрочено обществено обсъждане на проекта. Срокът за предоставяне на становища по доклада и по проекта е 17 часа на 17 декември, а окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 януари 2022 г. Дотогава най-вероятно ще има промени в състава на КЕВР, но дали ще има аргументи за отмяна на поскъпването, тепърва предстои да видим.