- Арх.Илиев, поводът за нашия разговор са вашите притеснения от обявяването на търг за парцел, който се намира в непосредствена близост до крайбрежната зона в нейния втори етап. Вие и арх.Ралица Панайотова сте автори на проекта. Какво ви обезпокои?
- Да, става дума за пешеходната крайбрежна зона, която се състои от две части. Първата вече е завършена. Но втората част - под болницата и парка, т.е. от ул. „Мостова“ до зимовника на АППД, тепърва предстои да бъде реализирана. А тя в дълбочина обхваща и ската между ул.“Братя Обретенови“, водеща към Музея на транспорта, до северната алея на парка - външната, която е най-близо до реката. Една от деликатните части на проекта е именно частта между улица „Алея Трепетлика“, успоредна на Тубдиспансера, ул.“Братя Обретенови“, и достигаща в източна посока до двете жилищни сгради срещу бившия йезуитски колеж. Сегашното стълбище към транспортния музей разделя перпендикулярно тази неособено широка територия, която е почти изцяло общинска собственост.
- Защо наричате тази зона деликатна? 
- Нашият Подробен устройствен план, т.нар. ПУП, който изработихме през 2014 година, е съобразен с действащия тогава Общ градоустройствен план (ОГП). Според него в тази зона се разрешаваше строителство, което да не надвишава с повече от един етаж височината на ската. Тоест, разрешено е да се строи до 8,5 метра от нивото на терена до покрива или стрехите на бъдещата сграда. 
Иначе казано, два етажа и половина. Не повече
Тоест, там може да се развие ниско строителство - за да може етажността на евентуалната постройка да бъде вклинена в парковата обстановка и да се впише в нея.
Изведнъж преди месец - месец и половина разбирам от вашия вестник, че Общината е обявила търг за застрояване на въпросното място, като посочената разрешена височина е 15 метра! И, разбира се, със следващото от това завишаване на плътността и  интензивността на застрояване! И изпадам в недоумение, за да не кажа потрес.
Оказа се, че новият Общ устройствен план (ОУП), приет през изминалата 2020 година, е предвидил застрояването в тази зона да бъде наистина с височина 15 метра, т.е. 5 етажа плюс традиционната мансарда, която никой предприемач не би пропуснал да изиска от проектанта на конкретната сграда! И тази промяна, направена без никаква обосновка, без анализ и приемственост зачерква с лекота и „артистична“ небрежност одобрения и действащ ПУП. 
- Но тази височина противоречи на фиксираната във вече одобрения ПУП...
- Излиза, че някой е променил условието за етажността и на другите показатели в новия общ устройствен план. 
- Как е възможно? 
- Не знам дали е направено самоволно, или някой си е позволил умишлено да промени параметрите. Проверих и 
установих, че наистина в ОУП в момента фигурират 15 метра
като изискване за етажността. 
- Всъщност какво реално означава такава височина?
- Както вече казах, това е пететажен жилищен блок плюс мансарден етаж. Което напълно се разминава с концепцията за вписване в парковата зона, за общ изглед на това място откъм реката и така нататък. Признавам, че това нещо ме огорчи и обезкуражи. 
- Какво направихте?
- Потърсих зам.-кмета по устройство на територията инж.Магдалина Илиева. Нейният отговор беше, че не знае за какво става дума и ме насочи към главния архитект. Обърнах се към арх.Иван Ениманев - той потвърди: да, в ОУП наистина са записани 15 метра. Съгласи се с моите аргументи, но ми напомни, че общият устройствен план йерархически стои по-високо от подробния план - нещо, което аз много добре знам.
- Но това е едно доста смущаващо обстоятелство...
- Излиза, че все едно ПУП-ът не съществува - или че записаното в него няма никаква стойност и значение. А истината е, че 
той не е отменян и записаното в него е императив, който трябва да се спазва
Един ПУП - какъвто е този, за който говорим, може да бъде променен само с неговата преработка - каквато до този момент не е правена. И няма значение дали ПУП-ът се отнася за частен, общински или държавен имот. 
- Какво и как може да се е случило?
- Не мога, а и нямам намерения да гадая. Знам само, че това показва пълно дезавуиране на важни устройствени показатели. Признавам, че терминологията, която използвам, често е непонятна за  непрофесионалисти, но последствията се виждат после, когато строителството се извърши и въпросите стават безсмислени и още по-трудно обясними. Недопустимо е новият ОУП самоволно, без мотивировка и аргументи да променя устройствените показатели на която и да е зона.
Не изключвам, разбира се, и да е допусната механична грешка - има и такива случаи
Общият устройствен план е в дребен мащаб и обхваща всички селища в общината. Изпълнен е с цветове и с хиляди дребни букви и цифри. Но в подобни ситуации работа на администрацията е да гледа под лупа и да коригира и изчиства такива грешки, преди планът да бъде одобрен, защото поправките след това са трудни и затъват в отчайващо тежки и ужасно мудни бюрократични процедури.
- А до този момент Общината не прави нищо по този случай?
- Разговарях по телефона с г-жа Златомира Стефанова, зам.-кмет по икономика, инвестиции и собственост. Тя откровено ми заяви: „Сигурно сте прав, но аз не съм специалист във вашата сфера. Тези данни са ми подадени от друга дирекция и аз съм длъжна да се съобразя с тях при обявяването на търга. В крайна сметка моята работа е да пълня бюджета“. И сигурно е права, защото увеличената височина, както и по-голямата интензивност на застрояване означават повече квадратни  метри, повече застроена площ, повече апартаменти и повече печалба - мечта за всеки предприемач, който ще се състезава за съблазнителния терен. Тук обаче бих попитал 
къде са били общинските съветници, когато условията за търга са били приемани
в Общинския съвет, къде са били комисиите, председателите им и загрижеността им за облика на града? А и бих напомнил, че освен да преследват печалба, редно би било да помислят и за това, че трябва да остане нещо прилично и след мандата им.
- Последва ли някакво развитие, след като фактически сте алармирали за внезапната поява на подменените параметри за застрояване в ОУП? 
- До този момент не. Все едно, че нищо не се е случило. Или че това е някаква досадна дреболия, на която не си заслужава да се обръща внимание. Аз смятам, че тъкмо Общината е тази институция, която трябва да се отнася с уважение и респект към всичко, което оформя облика на града. И да прави това не само на думи, а и реално. Защото едно небрежно отношение към един детайл може да промени съществено и понякога необратимо облик, който се гради дълго, професионално и отговорно. Последният пример за това е саденето на дървета от  Ротари клуб в участъка пред Музея на транспорта (старата жп гара). Инициативата, разбира се, е похвална, но предполагам, че са посадили дървета и там, където не трябва. Проблемът е, че точно в този участък, между крайречната зона и жп линията, в проекта е предвидена сервизна връзка - стълби за пешеходци, рампи за велосипедисти, за детски и инвалидни колички, все
важни комуникации, които свързват парка с реката
И това е единствено възможното място в района на гарата, където те може да бъдат реализирани. Ако новопосадените дървета са се озовали там, това означава, че когато започне работата по изграждането на втората част на крайбрежната зона, те ще трябва да бъдат отсечени. И трудът на хората ще отиде на вятъра. Или пък нашият труд, на архитектите, ще отиде на вятъра... 
- Говорите с болка...
- Говоря за пренебрегването - както на изработените с амбиция и желание проекти, така и на всичко останало. Какво щеше да се промени, ако хората от Ротари бяха съгласували разрешението за садене на дървета с главния архитект? Той сигурно щеше да отвори чертежите и да им посочи къде и какви дървета е подходящо да се садят! Просто каквото и да се прави в тази зона - а и навсякъде другаде - е задължително да се съблюдават проектите и документацията, а не да се трупат пиарски или други ефекти, които могат да водят до дългосрочен негатив. 
- Ако се върнем към подмяната на етажността - какво е възможно да се направи оттук нататък, за да се поправи грешката?
- Според мен това не е механична, а е прононсирана грешка. Доколкото ми е известно, на този етап търгът за продажбата на терена е приключил с неуспех. Вероятно цената на земята е била висока и при следващите тръжни процедури (ако има такива) тази цена трябва да се понижи. А това едва ли ще напълни общинския бюджет. 
Според мен Общият устройствен план следва да се поправи
т.е. височината и другите показатели да възстановят стойностите по действащия ПУП. Трудно, тромаво и досадно, но... единствено възможно като процедура, при това ако кметството пожелае. В противен случай вместо речния простор ще гледаме пететажни блокове, между които ще проблясват водите на тихия бял Дунав. Тъй че всичко е в ръцете на администрацията и на Общинския съвет, разбира се.