Русенският художник и реставратор Ясен Янков се е заел да прегледа металните надписи върху Паметника на Альоша и да възстанови липсващите букви. Аз съм нещо като „Спешна помощ“ за паметниците, засмива се Янков, докато почиства фронталния слой на буквите, като внимателно оставя патината, натрупана по страничните силуети на надписите. 
„Чистя ги внимателно, за да не вземат да грейнат, както беше станало със „Златките“, казва Ясен Янков. И припомня, че преди няколко години четирите статуи на момичетата в шадравана пред Библиотеката, дело на големия български скулптор Любомир Далчев, бяха остъргани „до златно“ от престарали се разбирачи-естети, та се наложи друг скулптор, Даниел Кънчев, да положи неимоверни усилия, за да възвърне благородната патина на творбите на именития майстор.  
„Докато отлея една от липсващите букви и дойда да я монтирам, установявам, че вече липсват поне още три“, казва художникът. 
Според него с течение на времето гранитът се разронва и буквите, захванати в него, се разклащат. „Затова тийнейджърите с лекота просто прокарват ръка по надписите и вадят тези от буквите, които вече не са захванати стабилно. Те дори не си правят труда да ги предават на вторични суровини - пък и какво ли биха могли да вземат за една-две букви. Просто ги захвърлят някъде“, обяснява реставраторът.
Грижата за паметника му е възложена от зам.-кмета Магдалина Илиева, след като генералният консул на Русия Андрей Громов се обадил в общината с тревожното съобщение, че липсват част от надписите.