Политици, бизнесмени, привърженици и приятели откликнаха на поканата на СДС за отбелязване на 32-ата годишнина от създаване на партията и говориха в петък вечерта  в ресторант „Мотив“ за политика, за миналото и за бъдещето.
„СДС е партия, която предизвиква най-много емоции и към която хората имаха най-голяма привързаност през годините. Партията никога не се е прегърнала с популизма или основния си политически опонент БКП - сега БСП - и това ще бъде оценено. Не е клише човек да има идеология и да я следва, не е клише човек да има принципи и трябва да ги отстояваме въпреки всички трудности на съдбата. Рано или късно тези неща ще бъдат оценени и СДС ще получи достойно място. Въпросът сега е какво предстои? Опитът, който придобихме, ми дава надеждата да обявя цел за 2023 година местната организация, било то като част от коалиция или сдружение, да бъде моторът за спечелването на местните избори. Виждаме исторически, че когато лявото управлява идва криза, така се случва и при нас и е време дясното да оправи положението. В момента в дясно няма толкова много партии - само СДС като първите и основните, както и ГЕРБ“, заяви общинският лидер на СДС Русе Станимир Станчев.
Областният председател на СДС Драгомир Драганов пък коментира последните три избора за Народно събрание тази година, като посочи, че приносът на СДС е между 6 и 8% от спечелените от коалицията ГЕРБ-СДС гласове. Наблюденията му са базирани на преференциите, които са получени от него и Станимир Станчев като кандидати за депутати. 
„Това обаче не е достатъчно, работим за следващите избори и трябва да засилим организацията, за да има едно дясно управление не само в Русе. Искам да съобщя, че за 33-годишнина на партията, която се надяваме да се проведе в по-добри условия, визирайки пандемичната обстановка, ние ще направим кръгла маса с всички живи участници, които са основатели на СДС в Русе. Още ще издадем и книга за демократичните промени и събития от модерната ни история“, каза Драганов.
Към гостите на празненството се обърна и бившия кмет на Русе и действащ общински съветник от СДС Елеонора Николова, която пожела на партията да възвърне своята позиция на политически лидер и да отговаря на нуждите на обществото. 
„Oт виcoтaтa нa мoитe гoдини aз cи cпoмням CДC кaтo eднa пapтия, кoятo зaдaвaшe пoлитичecкaтa мoдa. Eднa пapтия, кoятo бeшe нocитeл нa нoвoтo, на oчaквaнoтo oт xopaтa и нa пpoмянaтa. Хората oчaквaxa CДC дa ги пoвeдe и дa ги извeдe нa пътя към Eвpoпa, пътя нa цивилизoвaнитe, пътя нa дeмoкpaтичнитe и cвoбoдни дъpжaви“, каза тя. 
Областният координатор на ГЕРБ Георги Кръстев също поздрави коалиционните си партньори и застана твърдо зад тезата, че СДС и ГЕРБ са единствените идеологически десни партии.