Втори мост над Дунав, ускорено изграждане на пътя до Велико Търново, модернизация на жп линиите до няколко дестинации, изграждане на интермодален терминал. Това са конкретните за Русе неща, записани в подписаното вече предизборно споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Според предварителните заявки то ще бъде и програма на бъдещото правителството, което трябва да бъде гласувано днес в парламента.
Всички конкретни проекти, касаещи Русе, са изброени в приложение 4 към споразумението относно транспорта. Освен втори мост над Дунав, като цел е посочено превръщането на фериботните връзки с Румъния в автомобилни мостове.
Предвижда се изграждане на европейски структурен коридор номер 9 Русе-Велико Търново-Хасково през Габрово с тунел под Шипка и ускорено изграждане на пътя Русе-Велико Търново. Което обаче явно ще е трудна задача, тъй като за по-голямата част от трасето между Бяла и Велико Търново все още няма изготвени ПУП. Но работата по участъка Русе-Бяла вероятно скоро ще може да започне.
Най-бързо и по-лесно осъществими изглеждат планираните модернизации на излизащата от Русе жп инфраструктура. Предвижда се преглед на изпълнението на дейностите по обновяване на участъка Русе-Каспичан и да се започне такова за участъка Русе-Горна Оряховица. Железопътната линия Русе-Варна ще бъде ревизирана и ако има нужда бъде реконструирана като изцяло двупътна за по-висока скорост.
Записано е и стартиране на проучвателни дейности за изграждане на нови железопътни участъци, ако това е възможно. Например от Русе до София да има директна връзка от Бяла до Левски.
Модернизирането на жп инфраструктурата бе в центъра и на първото изявление на кандидата за министър на транспорта и съобщенията Николай Събев.
„Скоростта на жп транспорта трябва да се вдигне веднага до нивото на безопасната, за да имаме оферта към потребителите и тя да бъде привлекателна. Oкaзвa ce, чe имa yчacтъци, в кoитo вмecтo дa ce нaпpaвят нyжнитe peмoнти, cъзнaтeлнo ce cъздaвaт oгpaничeния зa нaмaлeниe нa cкopocттa. Tpябвa дa видим кoи ca тeзи yчacтъци, кaк нaй-бъpзo мoжeм дa нaпpaвим тeзи peмoнти, тaкa чe дa вдигнeм дo бeзoпacнo нивo cpeднaтa cкopocт нa пpидвижвaнe нa тoвapнитe и пътничecкитe влaкoвe“, заяви русенският предприемач.
Според договореното в коалиционното споразумение в Русе трябва да бъде постоен и интермодални терминал.