Летището в Щръклево се подготвя за втори живот догодина, а сградата му е предложена за статут на недвижима културна ценност. Околностите му обаче тънат в мизерия и са превърнати в сметище, сигнализираха читатели на „Утро“.
Сградите на изоставената преди двадесет години авиобаза се рушат, в много от тях са складирани строителни материали и всякакви боклуци. Пред самите помещения са струпани огромни камари битови отпадъци, докарани неизвестно откъде. Някои сгради легално или не се ползват от живeeщи в околността хора за някакъв техен си бизнес, в тревните пространства пчелари са наредили кошери. Целият район изглежда като след война или природно бедствие.
Това е базата на 1-ви учебен авиополк, реорганизиран през 1994 г. в 11-а авиотехническа база. Численият мирновременен състав на полка се състои от 145 офицери, 70 сержанти и 28 войници. Той разполага с 16 учебни самолета, хангари за тях, ремонтни работилници, складове, помещения за военния състав. Авиотехническата база е закрита през юни 1999 година, а Учебния център за подготовка на новобранци - през 2003 г. И оттогава пустеят.
Към момента имотът е собственост на Община Иваново и за оползотворяването му няма никакви идеи. Заявка за това бе дадена миналата година от създадената и с малайзийски капитал „Еонметалл България“, която искаше да превърне летището в Щръклево и околностите му в голям логистичен парк. Компанията имаше предварително споразумение за покупка на земята с Община Иваново, каквото бе сключено и с Община Русе. Издаването на удостоверение за инвеститор клас „А“ за проекта обаче се забави и сроковете на тези предварителни споразумения изтекоха. А Община Русе се преориентира към много по-привлекателно изглеждащата оферта на „Гъливеър“ за възраждане на гражданските полети между Русе и София. Оферта, която засега среща пълна подкрепа от русенци. Съдейки по вида на околностите му, заслужава подкрепа и проектът за издигане около летището на висока ограда. И, дай Боже, след като полетите тръгнат и за тези терени да се появи подходяща бизнес идея.