Около празниците неизменно си пожелаваме здраве. И ако от толкова много изговаряне това е станало донякъде просто клиширана фраза, за 21-годишния Андриан Кънчев от Русе и близките му здравето е най-горещата молба и най-голямата надежда. 

Анди завършва ПГ по речно корабостроене и корабоплаване, а след това постъпва в Икономическия университет във Варна. Учи до 3 курс и тази година прекъсва, за да се лекува. Всъщност младежът с топли очи се бори с тумор в мозъка вече 5 години. Първата операция му е направена през 2016 година в Плевен, през 2019-а идва и втората в София. Следва възстановяване, но през август тази година състоянието му се влошава. 

„Аз съм много наблюдателна и започнах да забелязвам промени в поведението му, в изказа му, някакви дребни улики. Накарах майка ми да отиде в София с него на преглед, но докторът каза, че нищо му няма. Нямаше как да се успокоя, казвах си, че това е невъзможно, и през октомври състоянието му се влоши още повече. И на втория преглед ни казаха, че туморът на брат ми вече е злокачествен и може да си го прибираме, защото шанс за лечение няма. Изписаха ни инжекции, за да удължим живота му и толкова. Тогава написах писмо до една болница в Турция и получих отговор, че шанс има“,  разказва сестра на Анди - Камелия. Тя е софтуерен специалист, но в момента се е посветила изцяло на мисията да спаси с 5 години по-малкия си брат.
Започва кампания за набиране на средства за лечението му, създава Фейсбук групата „Да помогнем на Анди“ и една от най-успешните й идеи е предлагането там на специални домашни меденки по 50-годишна семейна рецепта. Малкият пакет струва 5 лева, а големият - 10 лева. И купувачите се множат.
„Моята идея е, че като правиш подобна кампания, трябва да даваш нещо на хората за средствата, за които ги молиш. Започнах с меденките за брат ми и за два месеца сме продали толкова много, нямам думи...“, казва с признателност към съпричастните хора Камелия.

Турската клиника „Анадолу“ предлага преглед на стойност 2000 евро, който да покаже детайлно точно състоянието на Анди. А то е сериозно, сочат данните от последната му епикриза. Туморът расте към синусите и мозъка и трябва да се овладее и намали със серия химиотерапии, за да може след това да се оперира.

Анди вече е провел три химиотерапии, на 14 декември трябва да пътува за четвърта. До момента семейството е събрало средства за покриване на тази и следващата терапия или 7000 лева. Лекарите предвиждат поне 10 такива курса на лечение, всеки от които излиза около 2000 лева. А пари са нужни и за път, за задължителните PCR-тестове на влизане и излизане от Турция, за лекарства, които също не са евтини... 

„Анди е много добър човек, той е ужасно силен и единственият, който на въпроса „Как си?“ винаги отговаря „Добре“. Без значение колко е лоша ситуацията. Мечтаеше да завърши университет и да намери пътя си като млад човек. Той има психиката, издържа, за Коледа си пожелавам да имаме изход от тази ситуация, друго не искам“, казва Камелия.

На различни места в Русе са поставени 17 кутии за дарения в полза на младежа - в хотел „Космополитън“, във Фреш бара на ул. „Александровска“, в някои от аптеките „Оптима“ и магазините „Боримес“. Община Русе също ще помогне с предвидената от закона сума от 1000 лева, това решение се очаква да се вземе на заседанието на специализираната комисия на 14 декември.
Който желае, може да помогне на специалната дарителска сметка в ОББ, чийто титуляр е майката на Анди и Камелия, а отчет за изразходваните средства редовно се дава във фейсбук групата „Да помогнем на Анди“.

Средства се набират на следната сметка:

BG67UBBS80021024739450
Титуляр: Гергана Ангелова Пометкова