Приключи обновяването на куполите на църквата „Св.Петка“ в Русе, чието укрепване и реконструкция се извършва по българо-румънски проект. В края на миналата седмица приключи поставянето на обшивката с цинкова ламарина на всички куполи на сградата. Материалът и технологията са заимствани от конструкцията на Доходното здание. Така преди зимните снегове и дъждове и не по-малко важно - преди Рождество Христово, покривът вече е направен.
В подпокривното пространство е поставена специална мембрана с дебелина 1 см, чието предназначение е да предпазва вътрешната част на църквата при евентуални течове. Паралелно с това е изграден параклис с олтар, където ще има и художествена галерия.
Входът на храма е преместен от западна посока, като досегашният няма да се използва. Предвидено е облагородяване на терена и изграждането на малък паркинг.
Направена е и специална рампа, която е с двойно предназначение. Освен за достъп на хора с увреждания до храма, тя служи и като подпорна конструкция за укрепване на самата сграда. Тъй като поради нестабилност на терена имаше слягания и пропуквания, падане на мазилка и архитектурни елементи, около църквата са набити специални колони, в които е излят бетон за укрепване на терена.
В момента продължават ремонтът на камбанарията и дейности във вътрешното пространство.