Удивително детска книга за Русе издаде русенското издателство „Парнас“. Своята книга „Споделяме Русе“ авторът Пламен Абаджиев нарича „градска христоматия за любопитни деца и родители“. В нея увлекателно и цветно се разказват исторически факти от най-далечното минало на града до сравнително близки исторически събития. Децата и техните родители ще намерят вътре отговори на въпросите как са живели поколенията преди тях, какво е река Дунав, какъв е бил градът в древността, преди и след Освобождението, кои са чавдарчетата и пионерите.
Специално място е отделено на съвременния град - с парковете, градините, паметниците, но също и с традиционните места за срещи като Часовника, Шадравана, Главната и /без излишни демагогии/ прословутото „Лайно“. Привличат вниманието рубрики като „С раничка и фотоапарат“, „Места за срещи“, но също и забавната „Попитай дядо“, както и „Речник“, където са обяснени непознатите за съвременните деца думи. Не са спестени и шеговити закачки с русенския „мьек“ диалект, напомняния за Стъклената будка и продавания в нея зелен ментов и червен ягодов сироп от по 6 стотинки... 
Изданието е привлекателно с изобилието от илюстрации - множество снимки и още толкова прекрасни рисунки на художниците Мариела Игнатова - Маша, Силвия Калоянова и Огнян Балканджиев. „Споделяме Русе“ е подкрепено финансово по програма „Култура“ на Община Русе.