Община Русе се включва в глобалната кампания „Race to zero“ на ООН, чиято мисия е да се постигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 година. В нея участват повече от 31 региона, 733 града, над 3000 предприятия и 173 от най-големите инвеститори, както и 600 висши училища по света.
За да изпълни ангажиментите си, Община Русе представя три приоритета. Първият е създаване на по-приобщаващо общество, което включва развитие на т.нар. 15- или 30-минутни квартали, в които жителите могат да задоволят повечето си нужди пеш или с колело, без да е необходимо използването на автомобил. Вторият е създаване на зелени и екологични улици. За целта трябва да бъдат определени зони с нулеви емисии в града, постепенно въвеждане на автобуси с нулеви емисии след 2025 година и ограничаване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене в някои градски части. Община Русе има амбициозна цел голяма част от Русе да е с нулеви емисии до 2030 година.
Като трети приоритет е посочено намаляването на замърсяването на въздуха/гарантирането на чист въздух, като това включва създаване на план и реализирането на поне една политика, с която да се намали замърсяването от основен източник, и прилагането на нови политики, насочени срещу основните причинители на замърсяване.