Административният съд в Русе отмени наложена на Община Русе финансова корекция в размер на 247 018,12 лв. заради закъсняло изпълнение на обществена поръчка от страна на „Трейс Груп Холд“ АД. Решението за санкцията е взето от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ на 20 септември, но е оспорено от местната власт.
По проекта „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе - 2 етап“ „Трейс Груп Холд“ трябваше да изгради надлеза между кварталите „Родина 3“ и „Чародейка“, както и да ремонтира пешеходния подлез при МГ „Баба Тонка“. Във връзка с депозирано искане за окончателно плащане по проекта била извършена проверка за спазване на правилата на Закона за обществените поръчки, при която било установено просрочване на част от дейностите. По-конкретно изпълнителят „Трейс Груп Холд“ е закъснял с доставката и монтажа на асансьорите за двата обекта, поради което е издаден акт за извършено спиране на строително-монтажните работи. Този факт Управляващият орган определя като незаконосъобразно изменение на договора в частта му за срока за изпълнение.
Според Административния съд обаче такова тълкуване е незаконосъобразно и в случая не може да се говори за изменение на договора, а за неговото неточно изпълнение в частта за определения срок. Няма и доказателства, че забавянето е по вина на изпълнителя, а не на производителя на асансьорните уредби. Затова съдът отменя наложената финансова корекция. 
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.