Как е създаден последният танц на хореографа и вдъхновен главен художествен ръководител на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ Иван Донев? Как той успява да вдъхне живот и движение на... живописната картина на Иван Мърквичка „Ръченица“ и да накара персонажите от платното да се впуснат в шеметния ритъм на българския национален танц? 
За това разказва документалният филм на Владимир Кондов с режисьор Людмила Григорова, който ще бъде излъчен по БНТ 2 тази вечер от 20 ч в памет на хореографа, от раждането на когото на 6 декември се навършват 80 години. В своята „Ръченица“ Иван Донев използва също и мотиви от „Вечери в Антимовския хан“ на Йордан Йовков. В лентата за работата си разказват Иван Донев, оркестрантите Евтим Русков и Цончо Дочев и художничката Виолета Радкова. 
Ден по-късно отново по БНТ 2 в предаването „Линия Култура“ гости на Петя Пантева в русенското студио ще бъдат етномузикологът и дългогодишен музикален редактор в РТВЦ-Русе Людмила Григорова и Мониела Добрева, хореограф и артистичен секретар на ФТТ „Найден Киров“, която дълги години е работила с Иван Донев.