Община Русе ще стане собственик на Хиподрума и бившия автополигон в местността Орта Екенлик. Двата имота са държавна собственост и ще бъдат прехвърлени безвъзмездно. Общата им данъчна оценка е над 6 млн. лева, а придобиването им ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Хиподрумът включва терен от 302 094 кв.м и 13 сгради. Голяма част от тях са конюшни и се ползват от лицензирани русенски клубове по конен спорт. Цялата инфраструктура и сграден фонд на територията на имота винаги се е поддържала и изграждала от лицензираните спортни клубове - наематели на обекта, а в последните 2 години и с подкрепата на Община Русе. В лицето на русенските спортни клубове всяка година Българската федерация по конен спорт отчита най-сериозните конкуренти във всички дисциплини. От 16 години там се провеждат Държавни първенства по конен спорт в олимпийската дисциплина „Всестранна езда“, редица национални турнири в дисциплината „Прескачане на препятствия“ и международни турнири и балканиади в дисциплината „Ендюрънс“.
Намерението на Община Русе е, съвместно с лицензираните клубове по конен спорт в града, да се създаде Център за конен спорт Русе (Equestrian Sport Center Ruse), където да се провеждат уроци по езда за деца, любители и спортисти, да се обучават и развиват спортни коне, да се организират спортни тренировъчни лагери по конен спорт, турнири и държавни първенства по конен спорт от всички дисциплини, включително и международни състезания.
Съществуващото общежитие ще се ремонтира и използва за настаняване на помощен персонал, спортисти, технически делегати, стюарди, съдийски състав по време на тренировъчни лагери, турнири и състезания. Обектът, основан преди 60 години, ще бъде озеленен и ще бъдат възстановени изсечените дървета през годините, ще бъдат оформени алеи, обособени паркинг зони за гости и специализирания транспорт на конете. Конюшните ще бъдат ремонтирани и ще се заделят или изградят нови боксове за спортните коне от други градове, участващи в състезанията. Предвижда се както изграждането на осветление и поливна система на тренировъчните и състезателните пясъчници и на тревните плацове и манежи, така и осигуряването на електрозахранване до състезателните плацове. Ще се търсят възможности за изграждането на закрит манеж и обособяването на складови помещения за съхранение на спортните съоръжения през зимата. В близост до състезателните манежи и трасета се предвижда да бъдат изградени нови мобилни трибуни.
Автополигонът е с площ от 83 664 кв.м. Той е в много лошо състояние, затрупан е с отпадъци и е превърнат в нерегламентирано сметище, нарушена е асфалтовата настилка, липсват оградни пана. Не се охранява и се използва за нерегламентирани автомобилни гонки. Придобиването му от общината е с цел създаване на по-благоприятни условия за доброто му стопанисване, управление и опазване. Теренът би могъл да се ползва за изграждане на автомобилна писта и автополигон за обучение на деца по автомобилен спорт.