Институцията в български джаз - фестът в Русе, не само ще се състои въпреки заплахата от отлагане за втора поредна година заради коронавирус, но и ще предложи на меломаните концерти на обичайното за форума високо ниво. Днес ще ви представим групите, които ще изнесат откриващите концерти в трите дни на феста, чиито основни организатори са Община Русе и фондация „Петър Петров-Парчето“. На сцената ще излязат един дует /2/, един квинтет /5/ и едно трио /3/. И както казваме в заглавието, това не е формулата на новото правителство, а на формациите, които ще изнесат първия концерт в първите дни на джаз срещата. 

9 декември - „Das Weltschmerz DueTT“

Стройната последователност от поредица събития и произлезлите от тях последствия започва с излизането на „ImproviSatie“ - първия албум на дуета с трудно  произносимо име „Das Weltschmerz Duett“: Милен Кукошаров - пиано, и Веселин Веселинов-Еко - контрабас. В него са включени импровизации върху прочутите „Гносиени“ и „Гимнопедии“ на Ерик Сати. Преминава през концерти на престижни сцени като „Piano Extravaganza“, Благоевгад Blues&Jazz fest, „Джаз на село“ - Камен бряг, фестивала „Аполония“, „Пловдивски камерни срещи“, както и турне в Южна Корея. Тази активност довежда и до неизбежното поредно последствие - втори албум, наречен „Consequences“. В него освен произведения на Сати и Рахманинов са включени четири авторски композиции на Милен Кукошаров и две на Веселин Веселинов-Еко. Промоцията се състоя в легендарното софийско кино „Влайкова“.

11 декември - „Антони Дончев 5uP“

Би било обидно да наречем „Антони Дончев 5uP“ интересен квинтет. Все едно да кажем, че диамантът е блещукащо камъче!
Антони Дончев е пианист, който умело и с лекота се справя с разнородните форми на музициране и съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти. С името му са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните 20 години, всъщност името му е синоним на джаз и наистина няма нужда от представяне. Ще напомним само, че кариерата на диригента на Биг бенда на БНР започва като съосновател на формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в белгийския град Хойларт през 1985 година.
Атанас Попов е роден в София през 1977 година. Музикалното му обучение започва на 4-годишна възраст с пиано и ударни инструменти. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и Консерваторията в Гронинген, Нидерландия. Участва в множество фестивали у нас и в чужбина, а в изключително богатото му творческо портфолио има и 2 години работа с „Уикеда“ в най-силния период на групата.
Михаил Иванов е роден в София през 1981. На 17 години започва да свири на контрабас под ръководството на своя баща Иван Иванов, дългогодишен солист оркестрант в Софийска филхармония. По-късно записва Амстердамската консерватория, където се учи от едни от най-добрите нидерландски басисти и преподаватели Арнолд Доойеверд, Ернст Глерум и Франс ван дер Хувен. Две години след завършването, през 2008-а, идва първата награда от престижен джаз фестивал в Ротердам, където заедно „Blazin‘ Quartet“ печели награда за най-добра група.
През 2010 заедно с 12 млади контрабасисти от целия свят е допуснат до полуфинала на престижния контрабасов конкурс „Bass 2010“ в Берлин.
През 2014 Михаил е поканен да оглави Бас департамента за джаз и рок на „True School of Music“ в Мумбай, Индия. Участва в многобройни проекти, концертира в целия свят. В момента живее и работи в Рим.
Отлично познатият в Русе Борис Петров е роден през 1970 година. Син на големия български джаз саксофонист Петър Петров-Парчето, той е обречен да открие музиката в най-ранна възраст и, за щастие, любовта между тях е взаимна и страстна. Завършва Националната музикална академия. От 2000 година е солист оркестрант на Биг Бенда на БНР, където работи и досега. Участва в множество концерти и проекти, от 2013 година е и музикален директор на Джаз феста в Русе, с което продължава традициите, създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.
Александър Логозаров e китарист, подвизаващ се основно в джаз и импровизационни музикални ситуации. През 2013 завършва джаз китара в консерваторията в Грьонинген. Свирил е като гост солист с Биг Бенда на БНР, в проекти на Христо Йоцов, Васил Петров, Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Рут Колева. През 2015-а с неговото трио печели наградата за най-добра група на джаз фестивала в Браила.

11 декември - „Живко Петров Трио JP3“

Живко Петров е роден през 1970 г. във Велико Търново. През 1994 г. завършва Националната музикална академия. Работи с много български музиканти като Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Любо Киров, Орлин Горанов, Васко Василев, както и с много международни изпълнители от най-висок ранг.
Дългогодишната съвместна работа на Живко Петров с Димитър Семов и Веселин Веселинов-Eko прераства в „Живко Петров Трио JP3“, което официално формират през 2006 г. и то бързо се превръща в една от разпознаваемите джаз формации в България. Впоследствие на мястото на Еко в състава влиза Димитър Карамфилов. Първият студиен албум „ItТs a Dream“ (2012), където специален гост в едноименната пиеса е Васко Василев (цигулка), се превръща в най-продавания дигитален джаз албум за Източна Европа и триото е поканено да участва в London Jazz Fest през 2012. След това триото има само един път - да продължава да държи високото си ниво. И го прави по гениално безспорния си начин.