С най-висока програмна оценка от специалностите в Русенския университет е „Общо инженерство“ - от възможни 10 тя е посочена с резултат 9.54. Това става ясно от публикуваната вчера на страницата на Министерството на образованието и науката Рейтингова система на висшите училища в България. Любопитно е да се отбележи, че именно към инженерството ректорът на РУ акад.Христо Белоев отбеляза преди дни слаб интерес, въпреки че местната индустрия търсела такива специалисти.
Другите специалности в РУ, които получават висока програмна оценка, са „Транспорт, корабоплаване, авиация“ - 9.4, „Математика“ - 9.37, „Машинно инженерство“ - 9.32. Специалности, към които традиционно младежите проявяват силен афинитет, като „Информатика и компютърни науки“, „Педагогика на обучението по“ и „Социални дейности“ също се нареждат в групата на оценените с девятка - и трите имат резултат 9.28 от програмната оценка. 
За съжаление, РУ не е отбелязан на първа позиция в нито една от класациите по отделните специалности. Най-високо място в подредбата заемат отново една „непривлекателна“ специалност, „Машинно инженерство“, която нарежда висшето училище в Русе на трето място сред сродните специалности, както и „Социални дейности“, също с трето място. На четвърто са „Здравни грижи“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Математика“ и платената „Национална сигурност“. На последно място са русенските специалности „Педагогика“ и „Растениевъдство“, а „Право“ е на предпоследна позиция.