„Не съм забравил нито за миг клетвата, която дадох, встъпвайки в длъжността на кмет, и често си я повтарям в трудните моменти, предвид предизвикателствата пред нас като пандемията и други моменти. Основно се старая общината да се управлява на основата на диалога, компетентността и приемствеността. Първата година беше важно хората да не усетят сътресение от промяната на кмета и да бъдат завършени европейските проекти, а във втората година и сега основен приоритет е обръщането на лицето на държавата към Русе. Ние нямаме повече време за губене“, каза кмета Пенчо Милков в публичния отчет на първите две години от мандата си, който се състоя вчера.
Първият посочен приоритет в програмата на кмета бе екологията. По него бяха посочени отказът на Община Русе да подкрепи инвестиционното намерение на фирмата „Метал Фусион“ за изграждане на леярна в Русе, проектът за подмяна на отоплителните печки на дърва и въглища с по-щадящи природата уреди, безвъзмездното поставяне на компостери в домакинства, програмата за залесяване на града и увеличаването на станциите за контрол на въздуха в Русе от 2 на 7. Извън конкретните случаи бе откроено разработването на Програма за качеството на атмосферния въздух, както и проведената среща със служебния премиер Стефан Янев и министъра на екологията Асен Личев за въвеждане на по-строги норми за допустимите емисии на вредни органични вещества във въздуха по повод екологичните проблеми на града. 
Като важна цел беше посочено реализирането на транспортната схема на Русе, която изисква наличието на 150 автомобила, докато при встъпването си в длъжност Милков е заварил само с 37, част от които трябва да излязат от употреба до края на годината. Това е и срокът, до който общинският автотранспорт ще разполага с 20 нови електробуса, 15 нови тролейбуса, заедно с вече доставените 17 тролея втора употреба. Един от вариантите за попълване на автопарка е да се наемат допълнителни превозни средства. 
Традиционен проблем остава демографската криза. Русе продължава всяка година да се топи с почти толкова жители, колкото деца се раждат в града за същото време - около 1000.
„С какво трябва да накараш младия човек да остане в Русе? Деца се раждат, но ние после ги губим заедно със семействата, това е много тежък удар. За да не напускат хората, първо трябва да си един от тях, трябва да променим тренда и да гледаме позитивно на Русе. Решавам тези проблеми, които биха отвели мен самия в друг град. Моята насока е достъпна администрация там, където е младият човек - в интернет, както и засилването на обществената безопасност. Това е невидима мярка, но излизаш на улиците в Русе и е безопасно и за жители, и за туристи. Борбата с наркотиците също е важна за младите семейства. Трябва и ново отношение, нов мироглед към света - къде в България деца учат роботика и кодиране“, каза кметът в коментар на предварителните данни от преброяването, които сочат, че населението в Русе вече е спаднало до малко над 120 000 души.
Силен граждански интерес предизвикаха два основни момента - облагородяването на градската среда и проблемът с боклука. 
Сред дейностите по първия въпрос Пенчо Милков посочи смяна на подхода при асфалтирането на улиците със създаване на график на „Комунални дейности“.
Ако до миналата година са били асфалтирани определени улици из града, в момента се работи последователно, като вече са асфалтирани улиците в кв. „Възраждане“, „Локомотив“ и се работи в „Здравец Изток“, каза кметът. 
От анализа на ситуацията със сметопочистването стана ясно, че само през тази година Община Русе е санкционирала с повече от 197 хил. лева фирмите, които имат договори за поддържане на обществената хигиена и за снегопочистване. А за отстраняване на боклука и около самите контейнери администрацията е задължила „Нелсен Чистота“ да наеме допълнително работници, които да събират отпадъците и около съдовете.
Какво се очаква в близкото бъдеще? 
За продължаване на облагородяването на градската среда през следващата година ще бъде заснето всяко  междублоково пространство, а в бюджета са предвидени повече пари за облагородяването им, заяви кметът. 
От началото на 2020 година всички обществени поръчки в Община Русе протичат по електронна среда. Следващата стъпка според Милков е да се сключи договор и с всички банки, които предлагат онлайн банкиране, така че да може да се заплащат услуги и през телефона. Вече има два такива договора, предстои подписването с още банки. 
Възложено е прединвестиционно проучване и финансов анализ за изграждане на общински плувен басейн в Парка на младежта. 
От отчета стана ясно, че делото с мюфтийството за бившия хотел „Балкан“ е спечелено на втора инстанция, на Общината са признати 50% собственост. В напреднал стадий е и предстоящото дело за делба на Старата полиция, за да може сградата най-после да излезе от безвремието, в което от десетилетие е застинала под вече избелели и тук-там прокъсани винилови покривала.
Предстои облагородяване на Парка на възрожденците, но проектът първо трябва да мине през Националния институт за недвижимо културно наследство. 
За Летище Русе Общината разчита държавата да отпусне 2,6 млн. лева, с които да се направи ограда на терена. 
„Летище Русе е кауза, която си поставихме и в първите ни разговори с министерствата пораждахме ирония и насмешка. Това беше началото, но в момента имаме компания, която иска да извършва полети, и Община, която е извършила ремонт на сградата. При наличие на отпуснати държавни средства ще можем да извършваме полети, привлекли сме най-добрите специалисти, така че това да е възможно“, каза кметът.
На финала Милков обобщи: „Всяка седмица се опитвам да изнеса актуална информация за малките и големите предприети стъпки в приоритетите, които сме си поставили. Надявам се тази ежеседмична отчетност и прозрачността в работата ни да е в полза на съгражданите ни и журналистите. Ще продължа да се отчитам всяка седмица, спазвам четири прости принципа - прозрачност, единение, компетентност и почтеност“.