Героичната история на Пети пехотен дунавски полк стана по-близка и разбираема за гимназистите от две русенски средни училища - Дойче шуле и Корабната гимназия. От месец март досега те работиха по проекта „Съживени моменти от историята на Русе - дигитален офис за учащи“ под ръководството на консултанта по военна история о.з. майор Евгени Алексиев и д-р Надежда Цветкова, главен експерт в Държавен архив Русе. Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“ на фондация „Русе - град на свободния дух“. 
Преди дни бе обявен финалът - това стана с представяне на изложба и историческо изследване „Русенските военни части през Втората световна война“ в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер. В продължение на 8 месеца учениците от двете училища издирваха и дигитализираха исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините 1940-1944. Младежите научиха много за героите от този полк, а също и за времето отпреди повече от половин век. Всички ученици получиха сертификати за успешно обучение по сканиране и дигитализация на документи по изискванията на Закона за архивите. 
Изложбата ще бъде представена и в Професионалната гимназия по корабостроене и корабоводене, а напролет ще бъде подредена и в залите на Военния клуб.