11 проекта, подадени от институции и сдружения по програмата „Знание и растеж“ на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, спечелиха финансиране от 67 452,68 лева, стана ясно от публикуваните резултатите на е-страницата на фондацията. Не са одобрени само три от депозираните предложения. 
С най-солидната сума - 11 760 лева, ще бъде подкрепено продължението на вече одобряван от фондацията проект. Той се нарича „Открий Русе“, осъществява се от сдружение „Градоред“ и според краткия анонс със сумата ще бъде реализирано гостуването на „шестима инфлуенсъри от сферата на пътуванията и приключенията, с които ще представят историята на Русе от първо лице“. Не е ясно откъде ще дойдат тези инфлуенсъри, по отпуснатите средства би могло да се предположи, че те ще пристигнат в Русе от Сеул, Токио или Пуерто Наталес. 
Втората по големина сума пък е присъдена на ...Агенцията за развитие на човешките ресурси! Тя е предложила, а русенското жури на общинската фондация е адмирирало с 11 340 лева „учениците безплатно да се запознаят с основите на разработката на игри, дигиталното рисуване и анимиране“. Проектът се нарича „Креативност“, а АРЧР е успяла да убеди русенци, че тъкмо този проект е „решение на проблема с липсата на възможност младите хора да получават основни познания в сферата на креативните индустрии и да продължат успешно професионалното си образование“. 
Сред останалите одобрени предложения са идея на Ротари клуб „Русе“ за център за повишаване на функционалната грамотност при децата от 5 до 8 клас /4067 лева/, както и две предложения на библиотека „Любен Каравелов“: за академия за малки ученици по електроника и програмиране /7210 лв./и за Дигитално училище по природа /4380 лева/. С 5705 лева се финансира проектът, по който 750 русенски деца ще влязат в ролята на инженери в „Двореца на децата на Еконт“ /фирмата е основен спонсор на програмата „Знание и растеж“/, а „Детска бригада“ на сдружение „Европейски инициативи без граници“ ще учи децата на градинарство и пчеларство край хижа Минзухар /3425 лв./.
Основно училище „Олимпи Панов“ и клуб „Традиция“ ще пресъздадат процеса срещу участниците в Бунта на русофилите, за което получават /3474 лв./. Седмокласници в други две училища ще изучават историята на Русе в последните 200 години, а да изработят образователни карти - този проект на сдружение „Развитие на социални капитал“ получава 8920 лева училища. С 3550 лева Историческият музей ще дигитализира в албум документи за прочутия русенски бизнесмен Алберт Искович. 
11-ият одобрен проект е съвместна инициатива на Фондация „Русе Ц град на свободния дух“, „Общински транспорт“, „Еконт Експрес“ и Държавен архив Ц Русе. Тя се нарича „Пътувай в историята“ и предвижда на всеки от новите електробуси и тролейбуси да бъдат поставени двустранни QR кодове, които ще зареждат страница със информация и снимки за известни русенски личности.
Трите проекта, които не са се класирали, са за историческо изследване „Старите русенски фотоателиета“ /нещо, което досега не е правено в Русе, за разлика от повечето одобрени за финансиране инициативи/; виртуален музей на колела „Автомобилна класика“ и изследване „По стъпките на Михаил Арнаудов в българския фолклор“.