Здравеопазването на Русенска област открай време е далеч от най-добрите примери в страната и тази ситуация се задълбочава от началото на пандемията, която подложи системата на голямо натоварване. Заболяванията и смъртните случаи в региона са повече от средното в страната, а основната причина са малкото лекари и медицински специалисти, практикуващи в региона, и сравнително ниският брой лечебни заведения. Това са изводите от публикувания вчера анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/ относно здравеопазването на местно ниво.
Проучването стъпва върху индикаторите в категория „Здравеопазване“ от изследването на ИПИ „Регионални профили: показатели за развитие“. Областите се сравняват на базата на шест индикатора: броя на лекарите (общопрактикуващи и специалисти) и леглата в болниците, преминалите за лечение болни, дела на здравноосигурените и коефициента на детска смъртност. Три области получават най-високата оценка за състоянието на здравеопазването „Много добро“ - Плевен, столицата София и Кюстендил. В девет области здравеопазването е оценено като сравнително добро. Русе е в групата на средняците заедно с Перник, Габрово и Разград. По някои показатели обаче, за съжаление, сме сред опашкарите.
Както пандемията рязко извади на показ, основната част от здравната система са лекарите, а именно тук положението в Русе куца. В областта се падат едва 4,4 общопрактикуващи лекари на 10 хиляди души население, при средно за страната 5,8. По-зле е положението единствено в Кърджали и Търговище, а Плевен, най-вероятно заради Медицинския университет в града, има два пъти повече лекари на човек, отколкото Русе.
По отношение на лекарите специалисти положението е по-добро, но с 21,6 специалисти на 10 хиляди души пак сме под средното число за страната. 
По брой на многопрофилните и специализирани болници Русе изостава дори от области като Ловеч, Враца, Хасково и Пазарджик. Наличната леглова база също не ни дава челни позиции, въпреки че според ИПИ Русе е сред областите, в които има значително увеличение на леглата.
Всички тези нерадостни статистики класират здравеопазването като не толкова успешно по отношение на превенция и лечение на заболяванията, макар че тук има две безспорно добри и успешни болници - университетските „Канев“ и „Медика Русе“.
За година през русенските болници преминават 146 от всеки 1000 души. Заради пандемията смъртността в областтта за миналата година се е покачила с почти 30 на сто и са починали с 800 души повече от предходната 2010-а. По заболели от Ковид-19 на 1000 души население сме на пето място в страната. Вирусът е причинил смъртта на 8% от починалите през миналата година, което пак е повече от средния процент за страната - 6.9%.
Пандемията се отразява крайно негативно и върху показателя за очаквана продължителност на живота. По данни на НСИ българите са изгубили средно по около 3 месеца живот. За русенци обаче тази редукция е 6 месеца.