Намерението на ФК „Дунав“ да създаде втори мъжки отбор с гръбнак от юноши е много силно решение. Добрият шанс да се реализира и най-талантливите момчета да бъдат приобщени след време към първия тим, се състои в обстоятелството, че клубът не разчита на чужденци. Както е в ЦСКА, „Лудогорец“, „Ботев“ /Пловдив/.
Какво направиха тези „грандове“? 
ЦСКА праща най-кадърните си юноши в „Литекс“, но както изглежда, скоро няма да припарят до „Армията“. Стената, която ще ги посрещне, са футболистите от чужбина. Ръководството на клуба ще разчита все така на разни ментета от трета и четвърта френска лига като Мазику и Баи и за българските момчета няма да има път към терена.
Огледално е положението в „Лудогорец“. „Орлите“ пак имат дублиращ тим във Втора лига, но да сте чули за някое местно момче, намерило място до Кирил Десподов и Доминик Янков! Така е в продължение на 10 години. Пак заради чужденците, които се разписват срещу дебели заплати. „Лудогорец“ е гробница за родни таланти, събирани от цяла България. И захвърлени накрая, защото не получават шанс за изява при мъжете.
„Ботев“ /Пд/ също изскочи през тази година с втори отбор във Втора лига. Но и при „канарчетата“ - като почнеш от вратаря до последния сред титулярите, ще срещнеш едно-две български имена - по правило на Тодор Неделев и по изключение - някое друго.
А уж благородната идея на „големите“ е да разчитат след време на свои момчета. Само дето младоците няма кой да ги чака. Босовете искат бързи резултати. И те са налице - със срамното представяне на ЦСКА и „Лудогорец“ в евротурнирите. С каймак от чужденци.
И с играчи извън България, и с наши юноши, все ще сме на същото място в класирането, призна чистосърдечно преди седмица старши треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов. Сиреч, не е зле, ще разчита на собствени кадри, което не попречи на клубното ръководство точно в рамките на седем дни да подпише договори с двама бразилци. Едва ли е станало без съгласието на Стоилов.
А „Дунав“ има шанс да прокара нова пъртина, защото е различен клуб - преди всичко като финансови възможности. Така няма шанс за изкушения да се погледне отвъд границата. Казано простичко, по почина с „Направи си сам“ понякога резултатите са много по-добри от прехвалени майстори.
Ще почакаме, ще видим!