Има готовност в Русе да бъде изградена първата у нас и в Източна Европа зарядна станция за зелен водород. Това каза в интервю за БТА проф.Велизара Пенчева - председател на Общото събрание на Русенския университет.
Тя обясни, че през юни миналата година предприятие „Горивни клетки и водород“ (FCH JU) - европейската структура, която координира разработването на водородните технологии в Европейския съюз, от 35 подадени проекта от 18 държави е избрала 11 предложения, за които е осигурена консултантска помощ от водещи експерти за разработването им.
Единствено България е с финансирани два проекта - на Русе и София.
„Русенският проект беше финансиран заради интереса към плавателните съдове по река Дунав. За година бяха разработени спецификациите и финансовият анализ. Изготвени бяха подробни бюджети, както и стратегия, която да позволи да се получи достатъчно финансиране. Работата беше завършена през юни тази година и днес Русе има готов проект, с който може да се впише на картата с първата заряда станция в страната, и то със зелен водород“, обясни проф.Пенчева, която е част от екипа, разработил проекта.
В Русе ще се произвеждат по 800 кг зелен водород на ден
Проектът включва изграждане на територията на новото депо на „Общински транспорт-Русе“ на фотоволтаичен парк, на електролизьор за производство на 800 кг водород на ден, който ще се захранва от фотоволтаичния парк, както и на станция за зареждане с водород. Фотоволтаичният парк ще превръща слънчевата енергия в електрическа, която ще се използва за получаване на зелен водород чрез електролиза на вода.
Проектът включва закупуване на 20 автобуса, които ще се задвижват с водород. Превозните средства ще се използват по маршрути на обществения транспорт в града като част от общинския автопарк на Русе. Ще бъде преоборудван и влекач, собственост на „Параходство Българско речно плаване“, с хибридна батерия с нулеви емисии и задвижван с горивни клетки.
Проф.Пенчева обясни, че според разчетите себестойността на зеления водород ще бъде 5,37 евро на кг, което означава разход на автобусите от порядъка на 1,20-1,50 лева на километър. По думите й тази цена е по-висока, отколкото излиза транспортът на дизел, но пък става въпрос за напълно чиста енергия, която не замърсява околната среда. „А и не се знае каква ще бъде цената на петролните горива след няколко години“, каза професорът.
Около 23 млн. евро са нужни за осъществяване на проекта
За да се осъществи проектът, е необходимо финансиране от около 23 млн. евро. Основният разход е за автобусите с горивни клетки. Цената на едно превозно средство е между 700 000 и 800 000 евро.
„От изработването на проекта до реализирането му обаче предстои да се измине дълъг път. Основният проблем е свързан с осигуряване на нужните средства. Трябва да има европейско и българско финансиране, като вероятно ще е необходимо да се подготвят не един, а няколко проекта по различни програми“, обясни проф. Пенчева.
По думите й около 150 зарядни станции за зелен водород има в Западна Европа, но не и в Източна Европа.
„Ако успеем да намерим финансиране, Русе има шанс да бъде първият град у нас и в Източна Европа със зарядна станция за зелен водород. Става дума за чиста мобилност. Това е технология, която ще се развива в бъдеще, и ако си първи, е добре. Русе има голям шанс да излезе напред с този проект“, обясни проф.Пенчева.
Проектът е на Община Русе, а партньори са Русенският университет, предприятието „Общински транспорт-Русе“, „Параходство Българско речно плаване“, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия и Българската академия на науките.