Тази вечер в 17.30 часа ще грейнат светлините на коледната елха пред сградата на общината. Това забавно най-вече за децата събитие, в което ще вземат участие и талантите от формациите на Общинския детски център и Младежкия дом, ще даде началото на програмата от културни събития в последния месец на годината. 
Както „Утро“ писа, от 9 до 11 декември ще се проведе 45-ата национална джаз среща, която повечето музиканти и фенове наричат простичко джаз фест Русе. Той се организира от Община Русе, общинското предприятие „Русе арт“, фондация „Петър Петров-Парчето“ и Клуба на дейците на културата. 
Дни след това джаз линията ще продължи - на 14 декември в Доходното здание коледен концерт ще изнесе Биг Бенд Русе под диригентството на Димчо Рубчев с участието на тромпетиста Венцислав Благоев и Арнау Гарофе, тенор саксофон. 
На 9 декември, но в зала „Европа“ ще бъде концертът на вокална група „Приста“ към Младежкия дом, а сборната изява на формациите от ОМД ще бъде на 13 декември. На 15-и предстоят изпълненията на хор „Св.Георги Победоносец“ под диригентството на Мина Влайкова. 
На 16-и от 18 ч е коледният концерт на детско-девическия хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова, а ден по-късно от същия час е концертът на всички формации в ОбДЦКИ. По традиция на следващия ден, събота, 18 декември, от 11 ч е празничният концерт-спектакъл на детския център „В очакване на Дядо Коледа“. На 20 декември в зала „Европа“ ще поднесат своята програма Тамбурашкият оркестър и Детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова. 
Богата програма за малките русенци предлага и Кукленият театър. Към традиционните си неделни спектакли трупата прибавя „Коледни снежинки“ на 7, 8 и 22 декември, премиерата „Туп-туп“ с Дядо Коледа на 9 и 21 декември, „Малката кибритопродавачка“ на 14-и и 16-и, „Коледен подарък за Мърморко“ на 15-и с Дядо Коледа - всички тези спектакли са с начало в 18 часа. 
В афиша на Русенската опера също има няколко изяви, насочени към приближаващите рождественски и новогодишни празници. Такъв е гала концертът на 22 декември, както и превърналата се в неотменимо празнично вълшебство балетна постановка „Лешникотрошачката“, която балетната трупа ще поднесе на 30 декември. В светлината на отново разгорелите се напоследък налудни обвинения в нетолерантност по адрес на приказния балет, създаден преди 130 години от Пьотър Чайковски /по творба на германския романтик Ернст Теодор Амадеус Хофвман, съчинена преди 300 години!/ не е лошо русенци да побързат да видят русенската „Лешникотрошачка“. Тъй като не се знае дали догодина тя няма да бъде преработена до неузнаваемост /без танците на негърчетата, на китайчетата и прочие/ или направо забранена...